BEOGRAD JE KROZ ISTORIJU ČAK 15 PUTA PROMENIO NAZIV: Svi znaju za SINGIDUNUM, a da li znate i ostala imena?
Kalemegdan, Foto: Emilija Jovanović

istorija srpske prestonice

BEOGRAD JE KROZ ISTORIJU ČAK 15 PUTA PROMENIO NAZIV: Svi znaju za SINGIDUNUM, a da li znate i ostala imena?

S obzirom na to da su Beograd prvo vladali Kelti, Rimljani, Turci i drugi, Beograd je kroz istoriju menjao svoj izgled, ali i ime

Objavljeno:

"Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno", rekao je Duško Radović o gradu koji je najviše voleo.

Ovo je samo jedan u moru stihova koji u posvećeni Beogradu, a onaj koji ga najbolje opisuje je citat Ive Andrića: "Istrgan, prosut, upravo kao da nikad ne postoji, nego večno nastaje, dograđuje se i oporavlja".

S obzirom na to da su Beograd prvo vladali Kelti, Rimljani, Turci i drugi, Beograd je kroz istoriju menjao svoj izgled, ali i ime.

Singidunum je najpoznatije staro ime za Beograd

Kelti u grad pristižu nakon tračko-dačkih plemena i novonastalom naselju daju ime Singidun - reči singi – sa značenjem krug i dun – naselje. Prema tome, najstariji pisani naziv našeg glavnog grada je tumačen kao kružno naselje ili još verovatnije utvrđenje ovog oblika.

Beograd
Beogradfoto: springtime78 / Alamy / Alamy / Profimedia

U 2. veku Singidun prelazi u pod vlast Rimljana, koji mu shodno svom jeziku dodaju sufiks - um, i tako nastaje najslavnije i najduže očuvano ime srpske prestonice - Singidunum.

Pod vlašću Vizantije, u 6. veku ime prelazi u Veligradon. Car Justinijan izgrađuje i obnavlja ovu teritoriju koju su posle rimskog perioda razorila varvarska plemena: Huna, Gota, Vizigota… Grad dostiže teško očekivani miran period, ali ni ovoga puta ne zadugo.

Avari pale i uništavaju Veligradon koji ustupa mesto današnjem nazivu, dolaskom Slovena. Beograd, kako samo ime kaže, Sloveni su mu dali po svetloj boji kamena kojom je izgrađen. Naziv se privremeno ustaljuje i nikada se više ne gubi u potpunosti.

U međuvremenu će se pojavljivati druge varijante, ali je narod sa ovih prostora u periodu od 9. do 11. veka i dalje svoje stanište najčešće nazivao slovenskom varijantom, Beograd.

Beograd
Beogradfoto: Espreso

Imena koja su se kratko zadržavala

Tokom 9, 10. i 11. veka o Beograd su se otimale tri sile koje su njime već vladale: Ugarska, Bugarska i Vizantija. U to vreme on se pominje kao Alba Graeca, na latinskom, što su Bugari prekrstili u Alba Bulgarica, premda se za vreme njihove vlasti zadržalo slovensko ime.

Pod Ugarima će, takođe, uslediti više varijanti: Fehervar, Nandoralba i od 14. veka Nandorfehervar koji takođe aludira na belu boju. Jedno vreme će nositi nemačka imena: Weißenburg i Griechisch-Weißenburg kao i italijansko Castel Bianco (Beli zamak).

Dolazak Osmanlija u grad preobraća ga u Belgrat, odnosno u ozloglašenu i daleko tužniju verziji - Dar al Džihad, što u prevodu znači "kuća rata".

Četrdesetih godina prošlog veka nacisti će osmisliti svoju varijantu: Prinz Eugen Stadt.

Od lokalnih naziva, poznat je i kao Bijograd, kako ga je Vuk Karadžić nazvao u svom rečniku.

Bonus video:

03:02

SADIMO JELKE DA IMAMO VIŠE KISEONIKA I UKRASIMO BEOGRAD Najmlađi učestvovali u nastavku akcije ZASADI DRVO na dve lokacije

(Espreso / BlicŽena / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.