U PLANU GRADNJA NOVOG NASELJA IZMEĐU OVČE I KRNJAČE: Planirano oko 2.000 stanova, vrtići, škola...
Građevina / ilustracija, Foto: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

niče novo naselje

U PLANU GRADNJA NOVOG NASELJA IZMEĐU OVČE I KRNJAČE: Planirano oko 2.000 stanova, vrtići, škola...

Ovim planom predviđeno je da na ovoj lokaciji bude izgrađeno 2.045 stanova, za 7.874 stanovnika, kao i da bude zaposleno 3.730 ljudi

Objavljeno:

Na Paliluli u Beogradu je u planu formiranje novog naselja sa privrednom zonom, gde se na površini od 297 hekatara planira izgradnja privrednih i stambenih kompleksa.

Prema nacrtu PDR područja između SMT Pančevačkog puta, kanala 5-39 i železničke pruge Beograd-Pančevo, koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na javni uvid, predviđeno je skoro 80 ha za površine za stanovanje, 36 ha za komercijalne sadržaje, 46 ha za privredne zone i još 32 ha za privredne parkove.

Ovim planom predviđeno je da na ovoj lokaciji bude izgrađeno 2.045 stanova, za 7.874 stanovnika, kao i da bude zaposleno 3.730 ljudi.

PDR predviđa i izgradnju predškolskih ustanova, osnovne škole i ustanove primarne zdravstvene zaštite. Naime, za ukupni broj stanovnika od oko 7.600, kako se navodi, potrebno je obezbediti kapacitet za obuhvat oko 559 dece.

u planu gradnja novog naselja
u planu gradnja novog naseljafoto: Printscreen/Google Maps

Za smeštaj dece predškolskog uzrasta planiraju se dva kompleksa predškolskih ustanova, maksimalnog kapciteta 270 dece. Za smeštaj dece školskog uzrasta u osnovne škole, planira se jedan kompleks osnovne škole, kapciteta 720 učenika.

Kako se navodi u dokumentaciji, u planu je i izgradnja železničkih koloseka koji se odvajaju od pruge Beograd-Pančevo, a koji bi služili za opsluživanje planirane luke u zoni Pančevačkog rita.

Nacrt Plana detaljne regulacije je izradio Urbanistički zavod Beograda po narudžbini Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Javni uvid trajaće do 13. maja.

Bonus video:

00:59

KULTURNI CERAK JE PRVO EKOLOŠKO NASELJE U BEOGRADU: Proglašeno kulturnim dobrom! Arhitekta: Po ulicama pravljeni su MIKROAMBIJENTI

(Espreso / ekapija/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.