MINISTARKA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ O DIREKTORIMA "RIBNIKARA" I MEMORIJALNOM CENTRU: "Vrlo se razmišlja o memorijalu..."
Ribnikar, Foto: Tamara Trajković

OGLASILA SE

MINISTARKA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ O DIREKTORIMA "RIBNIKARA" I MEMORIJALNOM CENTRU: "Vrlo se razmišlja o memorijalu..."

Kako je navela ministarka Slavica Đukić Dejanović, teško je biti u rukovodstvu škole koja je doživela takvu tragediju

Objavljeno:

Nakon majskih tragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i u selima Dubona i Malo Orašje oko 2.000 ljudi potražilo je psihološku pomoć, kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete. Kako je istakla, majske tragedije ostavile su velike posledice na psihološko stanje stanovništva. Posebno je fokus na školi "Ribnikar", o čijem stanju dovoljno govori to da su se u poslednje vreme izmenila čak tri direktora ove škole.

Kako je navela ministarka Slavica Đukić Dejanović, teško je biti u rukovodstvu škole koja je doživela takvu tragediju. Bez obzira i na podršku i pomoć ministarstva i institucija, direktor je prvi među jednakima i odgovorniji je od svih drugih, ističe ona.

Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanovićfoto: Zorana Jevtić

Nakon promene čak tri direktorke (jedna je smenjena, a dve su dale ostavku) sada je na čelu ove obrazovne institucije vršilac dužnosti.

- Njegova je obaveza naravno ne samo da primeni strogo zakon, jer je on pred zakonom odgovoran za organizaciju rada, za zakonitost rada u toj školi i naravno za ono što se zove moralna pitanja vezana i za učenike i za nastavnike i za funkcionisanje škole, nego i da raspiše konkurs i mi ćemo uskoro razgovarati o kandidatima za direktora škole - kaže ministarka Đukić Dejanović.

Memorijalni centar u Ribnikaru

Veliki je pritisak na upravu škole "Vladislav Ribnikar" i ministarstvo, ali ipak najteže je roditeljima koji su ostali bez dece, ističe ministarka prosvete. Navodi da je sada u fokusu razmišljanje o memorijalu, čime se bave stručnjaci.

- Vrlo se razmišlja o memorijalu kroz komisijski rad. Kako će izgledati, koje će poruke poslati i na koji način će roditelji i deca, zajedno sa stručnjacima koji učestvuju u tom složenom i vrlo delikatnom poslu, učiniti ono što je najbolje za postojeću situaciju. Važno je da se pre svega pošalje poruka da je to ogromna tragedija koja se nikad nikom više ne sme dogoditi - kaže ministarka Slavica Đukić Dejanović.

OŠ Vladislav Ribnikar, Vračar
foto: Nemanja Nikolić

Navodi da će memorijal biti svakako, a kako će izgledati zavisi pre svega od predloga stručnjaka.

- Ne radi se samo o arhitektima, radi se i o psiholozima i o pravnicima i o etičarima i pre svega o stavu roditelja koji su izgubili svoju decu. I tu je mnogo suprotnih mišljenja i sukobljavanja, ali ćemo morati da nađemo jednu rezultantu svega onoga što je često i suprotno, da najveći broj zahteva, opravdanih zahteva da ta tragedije bude obeležena uz dostojanstvo i uz poruku - kaže ministarka Đukić Dejanović za TV "Prva".

Izmene i dopune zakona o obrazovanju

On se osvrnula i na niz promena i dopuna zakona koji regulišu i srednje i visoko obrazovanje, ali posebno osnovne škole.

- Zakon o izmenama i dopunama osnovnog obrazovanja je iziskivao i određena propisna akta koja je ministarstvo donelo. To su zapravo uputstva, šta radi ustanova, šta radi škola za slučaj nasilja, za slučaj zanemarivanja deteta, za slučaj tragedije kao što je bila ova. Šta radi svaki pojedinac, da prosto prepozna opasnost od eventualne tragedije, na koji način se edukuje i nastavni kadar i stručnjaci, ali i deca da prepoznaju opasnost - navodi ministarka prosvete.

Postoji redosled koraka, pravilnik je razrađen i veliki deo prosvetnih radnika edukovan je u vezi sa tim. Podzakonski akt iziskivao je i sam način ocenjivanja, ističe.

- Vladanje smo počeli da ocenjujemo, ono sada ulazi u prosečnu ocenu i daje se dva puta godišnje - podseća ministarka i zaključuje:

"Važno je shvatiti da loša ocena iz vladanja ne sme da bude samo sankcija, nego treba da bude mera koja će dete stimulisati da se vrati na dobru ocenu iz vladanja. Dakle, ne sankcija, nego prevencija.

Bonus video: Pucnjava u školi na Vračaru „Vladislav Ribnikar“

00:20

Pucnjava u školi na Vračaru „Vladislav Ribnikar“

(Espreso/Blic/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.