KOLIKO JE ZAPRAVO VISOK SPOMENIK STEFANU NEMANJI? Ova brojka će iznenaditi MNOGE
Spomenik Stefanu Nemanji, Foto: Aleksandra Čolić

sPOMENIK

KOLIKO JE ZAPRAVO VISOK SPOMENIK STEFANU NEMANJI? Ova brojka će iznenaditi MNOGE

Impozantno zdanje u centru Beograda krasi Savski trg i njegova visina se i dan danas komentariše

Objavljeno:

Spomenik Stefana Nemanje koji krasi Savski trg delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova. Otkriven je 27. januara 2021 godine, na Svetog Savu.

Osim umetničke, ovaj spomenik ima i ogroman kulturološki značaj, s obzirom da je upravo Stefan Nemanja osnivač srpske države a kasnije i srpskog carstva.

Spomenik velikom županu, visok 23 metra i težak 68 tona, prikazuje Stefana Nemanju s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci.

Stefan nemanja, Spomenik, Savski trg
foto: Aleksandra Čolić

Umesto klasičnog postamenta, Stefan Nemanja stoji na raspuklom vizantijskom šlemu koji se na četiri kraka oslanja na tlo, iz kojeg se izdiže vladarsko žezlo. Prema rečima autora spomenika, postament simbolizuje kontinuitet srpske kulture, proizašle iz vizantijskog nasleđa.

Međutim, mnogi su osudili ovaj postamen, zvavši ga besmislenim, ukoliko se pogleda istorija Stefana Nemanjića. Kao što svi znaju, Stefana Nemanju je nasledio njegov sin Stefan Prvovenčani, koji je oženio vizantijsku princezu, čime je učvrstio sporazum sa Vizantijom. Nakon toga, Stefan Nemanja se zamonašio i uzeo ime Simeon.

Takođe, jedan od problema prilikom izrade bila je figura Stefana Nemanje, koji je u istorijskim izvorima prikazivan samo kao Simeon, u poznim godinama i sedenoj odori, pa je vajar lik morao da radi po uzoru na ostarelog monaha Simeona, ali i po uzoru na druge Nemanjiće, u kojima je prepoznao neke zajedničke crte lica.

Na veličinu ovog spomenika mnogi kritičari nisu dobro odreagovali, javno komentarišući disproporciju spomenika sa zgradom železničke stanice. Za početak je tu visina spomenika, koja je sa nekadašnjih 15 porasla na 23 metra.

Pozitivnu ocenu spomeniku dao je i umetnik Miloš Šobajić, koji ističe da on sam ne bi osmislio koncept i formu spomenika kao Rukavišnjikov, jer to nije njegov stil, ali da prepoznaje kvalitete koje ovo delo poseduje.

Bonus video:

01:21

SPOMENIK TOMI ZDRAVKOVIĆU

(Espreso/T.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.