ZBOG OVOG PLAKATA RODITELJI UČENIKA BEOGRADSKE GIMNAZIJE BESNI: Strogo pravilo škole izazvalo BURNE REAKCIJE (FOTO)
Učenici, Foto: Beta/Dragan Gajić

škola

ZBOG OVOG PLAKATA RODITELJI UČENIKA BEOGRADSKE GIMNAZIJE BESNI: Strogo pravilo škole izazvalo BURNE REAKCIJE (FOTO)

Trinaesta beogradska gimnazija uvela je strogo pravilo oblačenja koje je izazvalo burne reakcije u društvu

Objavljeno:

U Trinaestoj beogradskoj gimnaziji je od ovog septembra je zaživeo "dres kod". Posle saglasnosti Saveta roditelja i Učeničkog parlamenta, novi stajling je postao deo pravila koja se moraju poštovati u ovoj školi. Posle dve opomene učeniku da je došao neprikladno obučen u školu, za treće kršenje pravila sledi - ukor. Ipak, nijednom učeniku do sada nije izrečena najstroža kazna.

Uprava jedne od najboljih prestoničkih gimnazija je, pre početka školske godine, obavestila svoje učenike o pravilima oblačenja, a u tu svrhu je odštampan i plakat. Za primenu u praksi neophodna je bila saglasnost Saveta roditelja i Đačkog parlamenta.

Pravila predviđaju da je u školu zabranjeno dolaziti nepristojno odeven, a to znači - u šortsevima ili bermudama, mini-suknjama, helankama, trenerkama, kratkim majicama koje otkrivaju stomak, majicama sa bretelama... Zabranjene su i kapuljače. Odnosno, kako je naknadno objašnjeno, mogu da se nose dukserice sa kapuljačom, ali da se kapuljača u školi ne stavlja na glavu.

Burna reakcija u javnosti

Ovo obaveštenje i plakat o pravilima oblačenja u Trinaestoj beogradskoj gimnaziji izazvalo je burnu reakciju u javnosti. Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, brojniji su oni koji podržavaju da se u školu mora dolaziti pristojno odeven. Mada su mnogi bili na muci, jer su, ne znajući za zabranu, deci već pokupovali garderobu a koja se našla na listi zabranjenih.

Iako je mnogima čudno zašto se trenerka našla na listi zabranjenih, upravo je to bio i povod da se reaguje.

- Reakcije učenika i roditelja su sjajne, nije bilo primedbe. Deca se pridržavaju pravila - kaže Bojan Vučković, direktor Trinaeste beogradske gimnazije i dodaje:

Učenici
Učenicifoto: EPA / RONALD WITTEK

"Novi pravilnik smo predložili jer od kada su se deca posle korone vratila u učionice, dve trećine učenika je dolazilo u školu sportski obučeno. Ne zna se da li ste na treningu ili utakmici, a do pre pet godina to je bilo nezamislivo. Dukserice sa kapuljačom su dozvoljene, ali se kapuljača ne može stavljati na glavu".

Prema rečima Predraga Jovanovića, direktora Medicinske škole "Beograd", kod njih je zabranjeno nošenje bermuda, kratkih majica, mini-suknji i đaci se, uglavnom, pridržavaju pravila.

Velika većina učenika to poštuje, tim pre što se praktična nastava odvija u zdravstvenim ustanovama, gde se mora biti pristojno odeven ili će učenik biti vraćen.

Direktorka Devete beogradske gimnazije Tatjana Šuković kaže da ukoliko neko od učenika dođe neprikladno obučen, bude opomenut, ali se u ovoj gimnaziji to vrlo retko dešava.

Bonus video:

05:32

SEOSKA ŠKOLA U SREMU OSTALA BEZ JEDINOG ĐAKA: Devojčica nije imala drugare i s porodicom se preselila u grad! Evo šta će preduzeti

(Espreso/ Blic/ Nataša Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.