BEOGRAD RAME UZ RAME SA SVETSKIM METROPOLAMA! Evo šta će se graditi u srpskoj prestonici - OD OVOGA ZASTAJE DAH
Foto: GO STARI GRAD

STARI GRAD

BEOGRAD RAME UZ RAME SA SVETSKIM METROPOLAMA! Evo šta će se graditi u srpskoj prestonici - OD OVOGA ZASTAJE DAH

Formiraće se kontinualne staze za kretanje pešaka, biciklista i rekreativaca

Objavljeno:

Među najznačajnijim projektima koji će se realizovani na opštini Stari grad je izgradnja „Linijskog parka“.

Ceo projekat je zamišljen na mestu nekadašnje pruge od Beton hale do Pančevačkog mosta. Plan je da se na mestu zapuštenog prostora osmisli i realizuje zelena oaza sa bogatim sportsko rekreativnim i kulturnim sadržajima.

Ovaj linijski park bio trebalo da bude rame uz rame sa Haj lajn parkom u Njujorku, linijskim parkom Zagrađe u Moskvi i Rejl koridorom u Torontu. Planirana dužine parka biće 4,6 kilometara a ukupna površina koju će zauzimati iznosiće nešto više od 48 hektara.

GO STARI GRAD
foto: GO STARI GRAD

Ono što je posebno zanimljivo je da će upravo ovaj Linijski park posle Ade Ciganlije biti najznačajniji rekreativni pravac u gradu. S druge strane zeleni pojas će značajno smanjiti zagađenje vazduha centralne gradske opštine ali će omogućiti i prilaz obalama reka.

Ova velika investicija potpuno će transformisati stari deo Beograda, a posebno će uticati na smanjenje zagađenje vazduha u prestonici jer će time Dorćol dobiti svoja pluća.

Pored toga što će Linijski park biti spona centralne zone sa zapuštenim Donjim Dorćolom, delom Ade Huje i rekama, postaće i jezgro kulturnog i zabavnog sadržaja.

Formiraće se kontinualne staze za kretanje pešaka, biciklista i rekreativaca, koje povezuju funkcionalne celine uređene i opremljene tako da omogućavaju odmor, pasivnu rekreaciju, edukaciju, socijalizaciju.

1 / 5 Foto: GO STARI GRAD

Istorijski kontinuitet prostora će biti ostvaren kontinuiranom predstavom železničke pruge, i to zadržavanjem delova postojećih šina i/ili simulacijom šina novim materijalima, koje bi u različitim delovima parka imale različitu ulogu, na primer: staze, cvetnjaci, vegetacijski aranžmani, vodeni elementi (površine i tokovi), klupe, dečje penjalice, nadstrešnice, pergole i drugi elementi parkovskog uređenja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.