ZBOG PALJENJA VEŠ MAŠINE NOĆU MOŽETE BITI KAŽNJENI! Profesionalni upravnik nam otkriva šta podrazumeva KUĆNI RED
Ljubiša Banovački, Foto: EPA-EFE ANDY RAIN, Printscreen/Youtube/Novo jutro, Beta/Miloš Miškov, Espreso, Aleksa Petrović

oprez

ZBOG PALJENJA VEŠ MAŠINE NOĆU MOŽETE BITI KAŽNJENI! Profesionalni upravnik nam otkriva šta podrazumeva KUĆNI RED

Predsednik Udruženja profesionalnih upravnika, Ljubiša Banovački, objasnio je za Espreso šta tačno podrazumeva kućni red i kada je vreme odmora

Objavljeno:

Za one koji nemaju vremena da održavaju okolni prostor ili nisu voljni da to rade, život u zgradi je idealna opcija. Nema košenja trave niti čišćenja oklonog prostora jer za to postoje druga odgovorna lica, čije usluge, naravno, moraju da se plate. Ipak, život u zgradi podrazumeva i komšije sa kojima delite, osim dvorišta, hodnika, lifta i zid. A ukoliko zgrada ima lošu izolaciju, komšije mogu da vam "dođu glave".

Lupanje, bušenje, pomeranje nameštaja, glasni plač pa čak i bučna centrifuga komšijine stare mašine samo su neke od situacija koje mogu da se "dese" baš u trenutku kada vi odmarate.

Zato, da bi život u stambenoj zgradi bio olakšan i kako bi se izbegle potencijalne razmirice, postoji Kućni red.

Zgrada
Zgradafoto: Aleksa Petrović

Šta on podrazumeva, da li komšija sme da bezobzirno burgija po stanu i kome da se žalimo u tom slučaju, za Espreso je objasnio predsednik Udruženja profesionalnih upravnika, Ljubiša Banovački.

"Odlukom o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgrada u Beogradu koja je doneta 2019. godine, propisano je vreme odmora koje se mora poštovati i kada bi trebalo da bude apsolutna tišina", počinje razgovor Ljubiša.

 Ljubiša Banovačk
Ljubiša Banovačkfoto: Printscreen/Youtube/Novo jutro

Ipak, apsolutna tišina nije stvarno apsolutna tišina.

"Apsolutna tišina podrazumeva buku do 30 decibela. Sve iznad toga podleže sankcijama. Ovo se ne odnosi samo na muziku, koja je prva asocijacija, već i na kućne uređaje koji u slučaju kvara ili dotrajalosti mogu biti glasni i remetiti vreme odmora", kaže sagovornik i dodaje da je Komunalna milicija odgovorna za kontrolu i sankcionisanje.

Vreme odmora

Kako kaže, u Beogradu vreme aposlutne tišine, odnosno vreme za odmor važi:

- Radnim danima: od 16h do 18h i od 22h do 7h

- Subotom: od 14h do 18h i 22h do 8h,

- Nedeljom: vreme odmora najduže i dnevni termin je od 14h do 18h, a noćni od 22h do 10h.

"U slučaju da vam smeta buka koja dopire iz komšijinog stana, problem možete prijaviti Komunalnoj miliciji, čak i anonimno. Oni zatim izlaze na teren i aparatom mere nivo buke. Ukolko ustanove da je iznad 30 decibela, kazna je 5.000 dinara", kaže Banovački.

Osim glasne muzike i radova, sagovornik nam otkiva da su jako čest problem veš mašine koje građani zbog jeftinije tarife uključuju noću, ali i klima uređaji.

"Pravilnikom nije zabranjeno da se veš mašina uključuje tokom noći, ali ukoliko je ona glasna i "skače", onda podležete sankcijama", objašnjava Banovački.

Veš mašina
Veš mašinafoto: Profimedia

Ipak, rešavanje ovog problema ima svoje prepreke. Kako kaže Banovački, prijava problema i izlazak na teren može da potraje, takođe Komunalna milicija mora pozvoniti na interfon i time najaviti svoj dolazak što "problematičnom" komšiji daje vremena da se "utiša".

"Sve je u solidarnim i savesnim stanarima koji će poštovati kućni red onako kako je propisano. Ukoliko je ipak neophodno da se izvrše radovi u vremenu koje za to nije dozvoljeno, u redu je obavestiti svoje komšije da budu strpljivi kako bi se radovi što pre završili", kaže za kraj Banovački.

Bonus video:

01:49

KOMŠIJAMA SMETA GLASNA MUZIKA, ALI NEĆE PRIJAVITI DA NEKO BIJE ŽENU ILI DECU: Upravnik Radić objašnjava ko su najčešće žrtve

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.