PROVERAVAJTE OVO DA NE BISTE ZA KAZNU SAZNALI TEK KAD VAM STIGNE NA ADRESU: Nema više papirića ispod brisača
Parking servis, Foto: Petar Lazović, Zorana Jevtić, Beta / Dragan Gojić, Petar Aleksić

OBRATITE PAŽNJU!

PROVERAVAJTE OVO DA NE BISTE ZA KAZNU SAZNALI TEK KAD VAM STIGNE NA ADRESU: Nema više papirića ispod brisača

Ranije su vozači mogli da ostave automobil na neki kratak period, a da ne plate kartu, dok je sada to gotovo nemoguće

Objavljeno:

Vozači u Beogradu imaju običaj da kada ne pronađu parking mesto, svoje vozilo ostave negde na trotoaru ili nasred kolovoza sa upaljena sva četiri migavca. Mnogi i stanu na parking mesto, ali ne plate kartu jer se zadržavaju kratko, itd.

Ranije su vozači mogli da ostave automobil na neki kratak period, a da ne plate kartu. Samo bace pogled, da li je komunalac u blizini i otrče na svoju stranu. U povratku, ako zateknu papirić ispod brisača znači da su "popili" kaznu, s druge strane ako kazne nema, nastavljali bi vožnju bezbrižno.

Međutim, u poslednje vreme su se mnoge stvari promenile. Od kako je uključeno i "Oko sokolovo", papiriće više skoro niko ne ostavlja ispod brisača, a vozači za kaznu saznaju tek kada im koverta stigne na kućnu adresu. Evo šta o tome kažu iz JKP "Parking servis".

Parking servis
foto: Petar Lazović

- Shodno Odluci o komunalnom redu, nakon konstatovanja, odnosno fotografisanja prekršaja iz nadležnosti komunalne milicije, na adresu vlasnika vozila, koja je evidentirana u saobraćajnoj dozvoli, upućuje se obaveštenje o učinjenom prekršaju, u kome su sadržani: fotodokumentacija sačinjena na licu mesta, činjenični opis prekršaja sa navođenjem propisa koji je prekršen, podaci za uplatu kao i ostale instrukcije po kojima isti treba da postupi u ostavljenom roku - navode iz "Parking servisa" za Espreso.

Ko sada ustvari piše kazne, zaposleni u "Parking servisu" ili "Oko sokolovo"?

- Komunalni milicionari, u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom o komunalnoj miliciji i Odlukom o komunalnoj miliciji preduzimaju mere u cilju sankcionisanja nepropisnog parkiranja na javnim površinama i površinama u javnom korišćenju, odnosno površinama koje posebnim propisima nisu određene za parkiranje - navode oni.

Komunalni milicioner više ne mora da priđe vašem vozilu da bi pisao kaznu, ima neko ko to odmah "skenira" i vama kazna stiže u roku od nekoliko dana!

Oko sokolovo
Oko sokolovofoto: Zorana Jevtić

- Kamerama sistema „Oko sokolovo“, konstatuju se, a zatim i sankcionišu, svi prekršaji nepropisnog parkiranja vozila u ulicama koje su pokrivene ovim sistemom video nadzora, a takođe se vrši kontrola plaćanja parkiranja za vozila koja su propisno parkirana u zoniranim područjima. Kada sistem opazi vozilo za koje nije plaćena parking karta, automatski se formira elektronski nalog koji se šalje u bazu JKP „Parking servis“ - objasnili su nam.

Ipak, ne morate čekati da vam koverta stigne na kućnu adresu, postoji mogućnost da i onlajn proverite da li imate nekih kazni za parking, a sem toga možete i kontaktirati Parking servis.

Da biste to proverili, idite na sajt JKP "Parking servis" i unesete registarske oznake, zatim proverite da li vaša kazna za parking postoji i kolika je ona.

Parking servis
foto: Public

- Sve informacije o kaznama izdatim od strane Sektora za poslove komunalne milicije građani mogu dobiti pozivom broja Servisnog centra grada Beograda: 11-0-11, u vremenu od 00-24 časa ili putem elektronske pošte: servisnicentar@beograd.gov.rs.

Koji je zakonski rok da se kazna izmiri i koje su posledice ako se ista ne izmiri?

- Od dana prijema kazne, lice ima mogućnost da, u roku od osam dana, izvrši uplatu polovine iznosa izrečene novčane kazne, čime se oslobađa obaveze plaćanja druge polovine kazne.

Koliko iznosi kazna za parking?

parking servis
foto: facebook / parking servis

- Za učinjene prekršaje nepropisnog parkiranja vozila propisane su novčane kazne u iznosima od: 5.000,00, 10.000,00, 15.000,00 i 25.000,00 dinara, zavisno od površine na kojoj je vozilo ostavljeno - navode iz "Parking servisa".

Kazne za vozila parkirana na mestima rezervisanim za invalide nisu skuplja u odnosu na druge kazne.

- Takođe, za parkiranje vozila na invalidskim parking mestima, koja na vetrobranskom staklu ne poseduju istaknutu invalidsku parking kartu, propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000,00 dinara - zaključili su.

Bonus video: OD SADA POREZ I NA PARKING MESTA Poreski savetnik: To će rasteretiti poresku upravu i doneti prihod opštinama EVO KOLIKO SE PLAĆA

02:22

OD SADA POREZ I NA PARKING MESTA Poreski savetnik: To će rasteretiti poresku upravu i doneti prihod opštinama EVO KOLIKO SE PLAĆA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.