BG PRATI SVETSKE TRENDOVE!Ono što se spremam u srpskoj prestonici povećaće kvalitet života svih građana! EVO I KAKO
Foto: Promo

obratite pažnju!

BG PRATI SVETSKE TRENDOVE!Ono što se spremam u srpskoj prestonici povećaće kvalitet života svih građana! EVO I KAKO

Investitor je Gradska uprava Grada Beograda - Sekretarijat za zaštitu životne sredine, a nosilac izrade BMD BAU iz Beograda

Objavljeno: 09:13h

Da li znate da otpad može da prouzrokuje gubitak prirodnih staništa i da doprinosi negativnim uticajima poput globalnog zagrevanja i klimatskih promena koji takođe mogu dovesti do narušavanja prirodnih staništa?

Kada se otpadni materijal nađe u prirodi, on može da ima niz negativnih uticaja. Jedan od njih je uticaj na biljni i životinjski svet, a samim tim i na ljude preko lanca ishrane.

Jedno od rešenja je skupljanje otpada i njegova reciklaža.

Recikliranje predstavlja proces odvajanja, sakupljanja i obrade korišćenih proizvoda u nove materijale.

Sta sve možemo da recikliramo?

  • Papir i karton
  • Plastiku
  • Metal
  • Električne uređaje
  • Drvo
  • Staklo
  • Odeću i tekstilni materijal

U domaćinstvima u Srbiji godišnje se napravi 2,87 miliona tona otpada, a nakon ostataka hrane, građani najviše izbacuju prazne plastične i staklene flaše, kartonske, papirne i druge vrste ambalaža, koje zajedno čine 30 odsto ukupnog otpada na deponijama.

E sad jedna dobra vest.

U prvom kvartalu 2023. godine zbrinuto je 34 hiljade tona posebnih tokova otpada, što je 30 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju preliminarni podaci Udruženja reciklera Srbije. Na ovaj način, nastavljen je trend rasta nakon rekordne 2022. godine, u toku koje je zbrinuto više od 124.000 tona.

Evo još jedne - u Dobanovcima je u planu izgradnja reciklažnog dvorišta, odnosno Centra za sakupljanje otpada. U okviru postrojenja predviđeno je usitnjavanje kabastog otpada koji nastaje na teritoriji Beograda, a koji će na lokaciju postrojenja dovoziti JKP Gradska čistoća. Dobra stvar je što će biti omogućeno i građanima da dovoze kabasti otpad samostalno.

Investitor je Gradska uprava Grada Beograda - Sekretarijat za zaštitu životne sredine, a nosilac izrade BMD BAU iz Beograda.

Bonus video:

03:36

UDAVIĆEMO SE U OTPADU

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.