OVO JE IZNENADILO MNOGE BEOGRAĐANE! Krov na ovoj školi u centru grada je potpuno jedinstven zbog JEDNE STVARI!
Zeleni krov, Foto: Promo

rekonstrukcija

OVO JE IZNENADILO MNOGE BEOGRAĐANE! Krov na ovoj školi u centru grada je potpuno jedinstven zbog JEDNE STVARI!

Sve je realizovano u okviru projekta "Zeleni krov moje škole" gradske opštine "Stari grad"

Objavljeno:

Osnovna škola “Drinka Pavlović” je prva u nizu škola na beogradskoj opštini Stari grad koja je dobila zeleni krov.

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović naglašava da je ova škola dobila ne samo svoj zeleni krov, već i jednu zelenu učionicu u kojoj će najmlađi učenici škole od 1. do 4. razreda imati radionice na temu životne sredine, zelenila i da od najranijih dana uče kako bismo podigli ekološku svet.

Na krovu su se našle razne vrste biljaka - lavanda, hinaceja, stipe, paroskija, kao i neke nove vrste biljaka. Takva vrsta zelenila na krovu je važna za vaspitanje dece i oni će sigurno uživati u ovome i probaće sami da nešto posade i orežu Ovaj zeleni krov koji je urađen tokom leta je prvi takav krov. Namera opštinskih vlasti je da se i u ostalim školama naprave zeleni krovovi.

“Trenutno radimo projekte za preostalih šest škola na teritoriji opštine, a nadam se da ćemo u narednom periodu imati svaku školu sa zelenim krovom”, rekao je Marjanović .

Sve je realizovano u okviru projekta "Zeleni krov moje škole" gradske opštine "Stari grad" u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj i uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu.

Ovo nije jedini značajan projekat koji je opština uradila. Stari grad je u saradnji sa Institutom za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu realizovao još jedan inovativan projekat – postavljanje prvog "tečnog drveta", urbanog foto-bioreaktora u Srbiji.

Podsećanja radi u aprilu ove godine u OŠ „Drinka Pavlović“ počeli su radovi na kompletnom asfaltiranju i uređenju velikog školskog dvorišta. Reč je o dvorištu iza škole, prema Kondinoj ulici, koje koriste kako učenici i nastavnici za održavanje časova fazičkog vaspitanja i slobodne aktivnosti, tako i mnogobrojni sugrađani koji na tom mestu provode vreme sa svojom decom.

Opština je ovim radovima počela realizaciju ovogodišnjeg plana investicionog ulaganja u sedam starogradskih osnovnih škola. Tokom leta planirana je obnova školskih dvorišta u OŠ „Braća Baruh”, „Kralj Petar Prvi” kao i malog dvorišta OŠ „Skadarlija”.

Za ovu godinu, za sve radove je izdvojeno oko 36 miliona dinara.

Trebalo bi naglasiti i to da je opština Stari grad pre dve godine pomogla OŠ „Drinka Pavlović“ da se renoviraju hodnik i dve svlačionice u fiskulturnom delu zgrade. Takođe, tom prilikom je rešen i problem sa grejanjem zamenom svih ventila na radijatorima koji nisu menjani od izgradnje škole.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.