DA TI SRCE STANE: Tužne SLIKE iz Koteža, UGINULO više od 60 PTICA za samo 13 DANA! (FOTO)
Labudovi / ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

među njima i porodica labudova

DA TI SRCE STANE: Tužne SLIKE iz Koteža, UGINULO više od 60 PTICA za samo 13 DANA! (FOTO)

Prve uginule ptice primetili su članovi Udruženja građana „Kotež” i o tome obavestili članove „Eko-Pančevačkog rita”

Objavljeno:

Za samo pet dana, od 3. do 16. septembra, u kanalu Kalovita u Kotežu uginulo je više od 50 divljih pataka i osam labudova. Uzrok trovanja se još ne zna. U prvi mah se sumnjalo da su ptice namerno otrovane, ali izgleda da je uzrok njihovog uginuća zagađena voda. Prema rečima Zorana Jankovića, iz Udruženja građana „Eko-Pančevački rit”, voda u ovom kanalu je petog stepena.

To znači da u takvoj vodi nema života, nema kiseonika. Ali ono što je simptomatično jeste da je takav kvalitet vode u dužini od 200 metara. Samo na tom potezu smo otkrili uginule ptice. I ispred i iza tog dela u Kaloviti u blizini ulice nije bilo uginulih pataka i labudova – priča Janković.

Nije bilo otrova u vodi, labudovi poslati na obdukciju

On ističe da su primerci labudova poslati na Veterinarski institut na obdukciju i da se čekaju rezultati.

Ono što za sada znamo jeste da nije bilo otrova u vodi pa sada čekamo šta će obdukcija pokazati. Da li je u pitanju trovanje ili virus ptičjeg gripa. Ono što nas je dodatno rastužilo jeste što je uginula cela jedna porodica labudova – mužjak i ženka stari dve, tri godine, koji su se ovde izlegli, i šest njihovih ptića – kaže Janković.

Jedno od većih trovanja u poslednje vreme

Prve uginule ptice primetili su članovi Udruženja građana „Kotež” i o tome obavestili članove „Eko-Pančevačkog rita”. O ovom trovanju obavešteni su bili policija, tužilaštvo, Uprava veterine, vodna inspekcija i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Ovo je jedno od većih trovanja u poslednje vreme. Poslednje masovno trovanje bilo je u naselju Popova bara pre dve godine kada je od zatrovanog kukuruza uginulo 80 golubova.

Bonus video:

04:22

UŽAS! POMOR LABUDOVA, RIBE I PATKI KOD BORČE: Obdukcija pokazala da nisu otrovani, uzrok smrti NEPOZNAT (KURIR TV)

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.