DA LI ZNATE GDE SE NALAZILA PRVA BEOGRADSKA APOTEKA? U njoj niko nije hteo da KUPUJE LEKOVE!
Apoteka / Ilustracija, Foto: Profimedia

ISTORIJA

DA LI ZNATE GDE SE NALAZILA PRVA BEOGRADSKA APOTEKA? U njoj niko nije hteo da KUPUJE LEKOVE!

Apoteka Mateja Ivanovića nalazila se s gornje strane legendarne kafane „?”

Objavljeno:

Da dobije prvu apoteku Beograd je morao da sačeka dozvolu sultana iz Istanbula, jer je Srbija u to vreme još uvek bila u vazalnom odnosu. To se dogodilo 1830. godine kada je hatišerifom Srbima dozvoljeno da otvaraju zdravstvene ustanove – bolnice i apoteke.

Molbu za otvaranje prve apoteke knezu Milošu je uputio Matej Ivanović, farmaceut iz Zemuna. Knez je beogradskom načelniku Petru Lazareviću odmah naložio da od vezira zatraži dozvolu i krene u realizaciju ovog ambicioznog projekta.

Dozvola je dobijena 30. aprila 1830. godine, pa se taj dan danas u Srbiji obeležava kao Dan apotekarstva i smtra se danom osnivanja prve beogradske apoteke, ali i danom kada je otvorena prva zdravstvena ustanova ovog tiha u Srbiji (iako ima indicija da je još pre ovoga postojala apoteka u Šapcu).

Apoteka Mateja Ivanovića nalazila se s gornje strane legendarne kafane „?”, preko puta Saborne crkve. I to mesto najverovatnije nije bilo slučajno odabrano! Jer, kafane su u one vreme bila najposećenija mesta u gradu, pa se vlasnik apoteke nadao da će se i glas o njegovoj prodavnici brzo pročuti po čaršiji.

Ipak, prvih godina posao baš i nije cvetao. Narod je i dalje više verovao narodnim lekarima, travarima i vračarama nego zvaničnoj medicini koja je bila tek u povoju.

Knez Miloš je 1837. pokušao da zaustavi ovu nazadnu praksu zabranivši prodaju “otrova” po dućanima i kućama. Samo je diplomiranim lekarima bilo dozvoljeno da izdaju recepte za lekove koji bi se podizali u apotekama.

I tako je nekako, malo po malo, i posao u prvoj beogradskoj apoteci krenuo…

Što se tiče njenog vlasnika, on ostaje prilično misteriozna osoba prestoničke istorije. Zna se samo da je bio iz Zemuna i da je završio farmaciju u Pešti. I njegov mlađi brat Aleksandar je takođe bio farmaceut.

Apoteka se od 1840. godine zvala “Apoteka braće Ivanović”. Godine 1870. oni su radnju prodali farmaceutu Jovanu Dilberu iz Smedereva i tada im se u istoriji gubi svaki trag. Ne zna se kako su izgledali, šta je posle bilo sa njima, niti gde su sahranjeni.

Što se njihove prodavnice tiče, danas je apoteka „Mr. ph Matej Ivanović” u sastavu Apotekarske ustanove Beograd, a od 1964. godine nalazi se na poznatoj adresi u Knez Mihailovoj 27.

Kuća u Ulici kralja Petra 8 u kojoj je bila smeštena prva apoteka, srušena je 1938. godine. Na zgradi koja je umesto nje podignuta, Farmaceutsko društvo Srbije je 1955. podiglo spomen-ploču prvoj prestoničkoj apoteci.

Bonus video:

02:33

ZANIMLJIVO: Osoba koja nikada nije popila ANTIBIOTIK može da se zarazi rezistentnom bakterijom

(Espreso / Istorijski zabavnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.