U BEOGRADU JE SAMO JEDNA PLAŽA BEZBEDNA, SVE OSTALE IZBEGAVAJTE: Kapetan za Espreso otkriva KOJE OPASNOSTI vrebaju!
Bela stena, Foto: Tamara Trajković, Printscreen/Youtube/Jutarnji Program TV Happy

oprez!

U BEOGRADU JE SAMO JEDNA PLAŽA BEZBEDNA, SVE OSTALE IZBEGAVAJTE: Kapetan za Espreso otkriva KOJE OPASNOSTI vrebaju!

Prema rečima našeg sagovornika, najčešći uzroci tragedija su da kupači nisu svesni kakve sve opasnosti nosi reka ili jezero

Objavljeno:

Tokom vrelih letnjih dana mnogi biraju da se rashlađuju na divljim plažama pored reka i jezera, a koje su uglavnom skrivene od očiju javnosti i na nepristupačnim mestima. Ipak ovaj potez sa sobom nosi potencijalne opasnosti.

Nedelju iza nas obeležile su tragedije u kojima je nekoliko ljudi izgubilo život na neuređenim kupalištima. Poslednja tragedija dogodila se sinoć kada su kupači na obali Drine pronašli beživotno telo. Tim povodom je Ministarstvo unutrašnjih poslova, imajući u vidu najavljene visoke temperature uputilo je apel građanima, posebno roditeljima sa malom decom, da koriste isključivo uređena kupališta sa spasilačkom službom.

Do utapanja može da dođe iz brojnih razloga, a kada se nađete na divljoj plaži, još veća opasnost je to što nema ko da vam pruži prvu pomoć.

Kapetan rečne plovidbe Vladica Zdravković iz sportskog udruženja Obalska straža Beograd rekao je u razgovoru za Espreso da je na podružju prestonice jedino bezbedno i sigurno kupalište Ada Ciganlija.

Kapetan Vladica Zdravković
Kapetan Vladica Zdravkovićfoto: Printscreen/Youtube/Jutarnji Program TV Happy

"Neobeležena kupališta mogu biti veoma opasna s obzirom na to da nisu uređena, nemaju spasilačku, medicinsku službu i policijsku službu zaduženu za sigurnost niti imaju table sa informacijama i kupališnim zonama. Ove službe jedino postoje na Adi Ciganliji koja je obeležena plavom zastavicom i zato je ona jedina bezbedna za kupanje. I policija je tu koja patrolira na biciklama pa građani mogu da budu sigurni da im niko ništa neće ukrasti", kaže kapetan Vladica Zdravković.

Kako je prestonica Srbije grad na dve reke, tako postoje i brojna mesta koja građani biraju da se sklone od gradske žege sa manjom gužvom, a sagovornik nam otkriva koja su najkritičnija.

"U krugu od samo 30 kilometara od centra Beograda postoji veliki broj neobeleženih kupališta. Popularni su Bela stena, Zabran, Gročanska ada, Ivanovo kod Pančeva, Duboki potok u Barajevu, Sprudovi i Šljunkara kod Borče, ali nijedna od njih se ne smatra bezbednom za kupanje. Građani se tu kupaju isključivo na svoju odgovornost", navodi sagovornik.

BEZ TUŠEVA I TOALETA

Osim što nemaju spasioce i zdravstvene službe čiji je glavni zadatak da se brinu o bezbednosti kupača, ovakve plaže nemaju tuševe ni toalete koje ih čine još opasnijim. Sagovonik naglašava da se pre ulaska u vodu svim kupačima savetuje da se nakvase kako bi prilagodili temperaturu tela vodi, a bez tuša ova priprema nije moguća.

Prema rečima našeg sagovornika, najčešći uzroci tragedija su da kupači nisu svesni kakve sve opasnosti nosi reka ili jezero.

"Čak iako mislite da znate dobro da plivate, to ne znači da ste na divljim plažama bezbedni. Zabluda je da najviše stradaju neplivači, jer se oni ne usuđuju da uđu u duboku vodu. Ali plivači često precene svoje plivačke sposobnosti pa brzo dođe do umaranja. Tako najčešće dođe do utapanja - od umora dođe do onesvešćivanja, a tek nakon toga dolazi i fatalnog ishoda", tvrdi.

Kupanje na Adi
Kupanje na Adifoto: Emilija Jovanović

VIROVI NE MOGU DA ODVUKU, ALI MOGU STRUJE

Kapetan Vladica Zdravković objašnjava da kupači ne treba tolko da se plaše virova - opasnije su rečne struje.

"Imajući u vidu da se na rekama Sava i Dunav vrši eksploatacija rečnog dna, što dovodi do naglih promena dubina, a to kasnije može da izazove vir. Međutim virovi su manje opasni od rečnih struja, jer su one te koje "odvuku" kupača", objašnjava.

Osim pomenutih opasnosti, sagovornik naglašava da na neuređenim kupalištima često na dnu mogu da se nađu stene ili predmeti koji ne mogu da se uoče sa površine, a od kojih skakači mogu da se ozbiljno povrede.

"Apelovao bih na sve da se kupaju samo na mestima gde je to predviđeno, tamo gde postoje čuvari i spasilačke službe kao i lekari kako bi sprečili bilo kakvu tragediju, da se pripreme za vodu tako što će se pre ulaska u istu nakvastiti i da se čuvaju sunca", poručuje za kraj kapetan Vladica Zdravković.

Bonus video:

01:51

MEDUZE NISU JEDINE U SAVSKOM JEZERU! Iz JKP Ada Ciganlija rekli su nam šta se sve nalazi na dnu i kupa se sa nama

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.