BEOGRAD JE SPOJ MODERNOG I TRADICIONALNOG: Evo saveta šta obavezno posetiti u nšem glavnom gradu! (FOTO)
Beograd, Foto: Petar Aleksić

SAVRŠEN OBILAZAK

BEOGRAD JE SPOJ MODERNOG I TRADICIONALNOG: Evo saveta šta obavezno posetiti u nšem glavnom gradu! (FOTO)

Beograd je mesto u kom se prepliću moderno i tradicionalno

Objavljeno:

Prestonica Srbije, ujedno i njen najveći grad, neiscrpan je izvor zabave i razonode. Beograd je živahan grad, nadaleko poznat po svom noćnom životu, ali i brojnim atrakcijama koje ga svrstavaju u red najposećenijih u zemlji. Izdvojte jedan vikend za šetnju, posetu muzejima, a na kraju dana, i dobar izlazak u glavnom gradu naše zemlje. Izdvajamo vam šta posetiti u Beogradu, koje vas aktivnosti u Beogradu očekuju i kako da se najbolje provedete.

Šta posetiti u Beogradu - Top znamenitosti Beograda

Beograd je mesto u kom se prepliću moderno i tradicionalno. Na svakom koraku možete naići na neku predratnu zgradu, da bi odmah pored nje videli neko novo zdanje, podignuto u prethodnih nekoliko godina. I to čini šarm ovog grada, u kom se nalaze neke od najznačajnijih znamenitosti Srbije. Ako pitate Beograđane, oni će vam reći kako se često orijentišu na osnovu nekih od najpoznatijih građevina u gradu. U nastavku bloga odgovaramo vam na pitanje šta obići u Beogradu, na vama je samo da se uputite u prestonicu.

foto dana, fotka dana, Beograd
foto: Tamara Trajković

Knez Mihailova

Ovaj grad je možda i najbolje umeo da opiše Momo Kapor, poznati pisac i slikar, koji je brojna dela posvetio Beogradu i Dunavu. Njegove knjige i predstavljaju svojevrstan vodič groz grad. U njima se spominju neka davno zaboravljena mesta, kafane u kojima su mnogi uživali do zore, restorani u kojima je služena najukusnija hrana u gradu, kao i Knez Mihailova, večno mesto susreta i rastanaka. Stoga, možda i treba početi od ove ulice. Glavne gradske pešačke zone i srca čitavog Beograda. Manje poznata činjenica je da je ona postala pešačka ulica tek 1987. godine. Međutim, čak i za vreme austrijske, turske, pa čak i rimske vladavine, imala je veliki značaj. Kroz vekove ona se menjala, u njoj su građene džamije, mahale, pa i deo bašte Aleksandra Karađorđevića.

Knez Mihailova
foto: Nebojša Mandić

Za njen izgled kakav znamo danas, najviše možemo zahvaliti urbanisti Emilijanu Josimoviću, u čiju čast je podignut spomenik na samom ulazu u ulicu. U njoj su smeštene, jedne do drugih, zgrade od velike istorijske važnosti i neki od najposećenijih butika i prodavnica. Među najpoznatijim atrakcijama u njoj mogu se izdvojiti:

Palata Albanija

Knez Mihailova je ispresecana manjim ulicama, koje nude jednako zanimljiv i šarenolik sadržaj. Srešćete ulične prodavce knjiga i ploča, svirače, pevače, klovnove i gradske zabavljače. Još jedan od razloga zašto početi obilazak odavde, jesu znamenitosti ka kojima ulica vodi. Možete se odlučiti da sa jedne strane, obiđete Trg republike ili Kalemegdan. Kako god da odaberete, nećete pogrešiti.

Trg republike

Na izlazu iz Knez Mihailove ulice, prostire se glavni gradski trg. Na mestu današnjeg Trga republike nekada se nalazila Stambol-kapija, simbol srpskog života pod turskom vlašću. Rušenjem kapije simbolično je i srušena moć Otomana nad srpskim stanoviništvom. Danas, Trg republike predstavlja mesto susreta i druženja, odavde se kreće u istraživnaje grada, njegovih restorana i barova. Pored poznatog spomenika knezu Mihailu Obrenoviću, tu se nalazi mnoštvo zgrada kulture, po kojima je Beograd postao naširoko poznat. Prekoputa Trga nalazi se tržni centar Staklenac, Dom Štampe, dok su sa njegove desne strane Palata Reuniona, kao i brojni kafići, resotani i uličice Svojom lepotom najviše se ističu zgrade Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja.

Vrućina, Toplota, Beograd, Podne, Topli dani u Beogradu, Rashlađivanje, Toplotni udar, Trg republike
foto: Aleksandra Čolić

Narodno pozorište

Lako ćete ga prepoznati po njegovoj pomepeznoj arhitekturi. Građeno po uzoru na milansku Skalu, ovo je najpoznatije pozorište u Beogradu. Ono u sebi gaji dugogodišnju tradiciju, koja se i danas očuvava. Možete ući na neko od izvođenja predstava, opera, baleta, i uveriti se u lepotu enterijera ove zgrade. Sva izvođenja istaknuta su na tabli na ulazu u pozorište, a radno vreme blagajne je radnim danima i subotom od 11 do 15 časova, i od 17 do početka predstave. Nedeljom je to nešto drugačije, kada karte možete kupiti samo od 17 časova pa do početka predstave. Cene ulaznica zavise od programa kom želite da prisustvujete.

Narodno pozorište
foto: Nemanja Pančić

Skadarlija

Za sve ljubitelje dobre hrane i pića, starogradske muzike i tradicionalnih srpskih kafana, Skadarlija se nalazi na vrhu liste šta obići u Beogradu. Nedaleko od Trga republike nalazi se Skadarska ulica koja čuva svoj izgled s kraja XIX i početka XX veka. Iako je dugačka čitavih 500 metara, u njoj su smeštene neke od legendarnih kafana Beograda, kao što su Dva jelena i Tri šešira. U koju god kafanu da odete, uživaćete u duhu prošlih vremena. To su mesta u kojima su često boravili mnogi glumci i pisci, a koja i danas čuvaju duh tog vremena. Skadarlija je idealno mesto za večeru i opuštanje nakon dana provedenog u obilasku grada. Samo, imajte na umu da je ulica kaldrmisana, pa će vam, ukoliko ste u štiklama, hodanje biti malo otežano.

Skadarlija, Plato
foto: Espreso.co.rs

Botanička bašta Jevremovac

Može se reći da Botanička bašta Jevremovac predstavlja pluća centra grada i ubrajamo je među najlepša mesta u Beogradu. U najstarijoj botaničkoj bašti u Srbiji, izgrađenoj još 1874. čuva se veliki broj retkih biljnih vrsta. Iako se nalazi gotovo u centru grada, među prometnim ulicama, kao što je Takovska i Bulevar despota Stefana, ovaj prostor, ispunjen drvećem, gotovo da je zvučno izolovan. Gradsku buku i vrevu nećete ni primetiti, i uživaćete u šetnji među prirodom koja se prostire na čitavih 5 hektara. U okviru bašte nalaze se i Japanski vrt, kao i Institut za botaniku i velelepna staklena bašta. Sakrićete se u hlad od sunca, odmoriti na nekoj od klupica uživajući u pogledu na drveće, i napuniti se energijom za dalji obilazak grada. Botanička bašta je otvorena od 1. maja do 1. novembra, a kartu možete kupiti za simboličnih 300 dinara. Na izlasku iskoristite priliku da kupite neku od sadnica biljaka i na taj način dobijete jedan od najlepših suvenira i uspomena iz Beograda.

Botanička bašta
foto: Ana Paunković

Hram Svetog Save

Na mestu na kom se veruje da su spaljene mošti Svetog Save, izgrađen je ovaj veličanstveni hram. Godine 1935. započeta je izgradnja hrama Svetog Save, koji će danas biti poznat kao jedna od najvećih pravoslavnih bogomolja u Evropi. Unutrašnjost hrama bogato je oslikana, a kripta predstavlja možda i najraskošniji deo crkve. S obzirom da predstavlja jedan od najpoznatijih simbola Beograda, nezamislivo je ne posetiti ga. Otvoren je svakoga dana od 7 do 20 časova, a za ulazak je potrebno da budete prikladno obučeni.

Sveti Sava, Hram Svetog Save
foto: Espreso

Gardoš

Ukoliko želite da malo dublje zađete u Beograd, i posetite, ne samo njegove najpoznatije građevine, već i skrivene dragulje, savetujemo vam da odete u Zemun. Tačnije, na Gardoš. Dunav je sa ove strane grada možda i najlepši, kraj je dosta miran i pogodan za šetnje sa decom. Poseta Milenijumskoj kuli, poznatijoj kao Kuli Gardoš biće pravo uživanje. Uskim, kaldrmisanim uličicama okruženim niskim kućama, veselih boja, stići ćete do ovog istorijskog zdanja. Iako je kula podignuta 1896. istorija ovog mesta seže do perioda neolita. U kulu se možete i popeti, i uživati u pogledu na Dunav i Beograd iz sasvim drugog ugla. Vredno je posete, a nakon što završite obilazak Gardoš kule, možete nastaviti šetnju Zemunskim kejom i sesti u neki od restorana na obali reke koji nude najbolje riblje specijalitete. Naša preporuka je, obavezno probajte riblju čorbu, nema joj ravne!

Kula Gradoš, Gardoš
foto: Printscreen/Youtube/Belgrade City

Muzeji u Beogradu - Istražite zanimljiva mesta u Beogradu

Za mnoge su posete gradovima nezamislive bez obilaska nekih od glavnih muzeja i galerija. Uverićete se u to da ih i Beograd ima. Od onih koji čuvaju istoriju i tradiciju Srbije i sveta, pa do onih modernih, koji slave lepote savremenog života. Neki od novijih muzeja posvećeni su vizuelnom doživljaju, pa tako možete obići Muzej iluzija ili Selfie muzej. Za one koji žele da bolje upoznaju duh i prošlost Beograda, neki od sledećih muzeja ne bi trebalo da budu zaobiđeni.

Narodni muzej

U Narodnom muzeju možete videti zaista vredne eksponate i umetnička dela iz različitih epoha. Od arheoloških pronalazaka iz praistorije, preko dela antičke grčke i rimske kluture, pa sve do dela savremene umetnosti, na jednom mestu možete proći kroz istoriju čovečanstva. Muzej se prostire na čitavih 5000m², što ga čini idealnim mestom u Beogradu za vikend obilazak. Dodatna pogodnost je ta što je upravo nedeljom ulaz u muzej slobodan, pa započet obilazak u subotu možete nastaviti narednog dana, bez ponovnog plaćanja ulaznice. Imaćete priliku da vidite neka od dela naših najzapaženijih slikara, kao što su Paja Jovanović, Nadežda Petrović, Sava Šumanović. Pored toga, te treba propustiti priliku da upravo u Narodnom muzeju vidite dela i najvećih svetskih slikara, Klod Monea, Pol Gogena i Pikasa, i drugih. Cena ulaznice za odrasle je samo 300 dinara, a za decu, studente i penzionere, ova cena je umanjena za 50%.

Vrućina, Toplota, Beograd, Podne, Topli dani u Beogradu, Rashlađivanje, Toplotni udar, Narodni muzej
foto: Aleksandra Čolić

Muzej Nikole Tesle

Vračar je među najpoznatijim i najlepšim delovima Beograda. Krasi ga veliki broj eminentnih restorana i barova, uske uličice sa zelenim drvoredima, Kalenić pijaca i pozorište Slavija. Među kućama i gradskim zgradama, u Krunskoj ulici broj 51, ističe se i zgrada s početka XX veka u kojoj je smešten Muzej Nikole Tesle. U prostorijama ovog muzeja čuva se zaostavština najvećeg svetskog naučnika. U okviru postavke moći ćete da vidite lične predmete, zapise, pisma, nacrte Nikole Tesle, kao i neke od njegovih izuma i radnih modela. Ono što čini ovaj muzej jedinstvenim jeste to što se u njemu nalazi i urna samog Tesle. Prizor na urnu je zaista veličanstven i sa sobom nosi osećaj strahopoštovanja. Za 400 dinara, koliko košta regularna ulaznica, moći ćete da se upoznate sa Teslinim likom i delom. Muzej je posebno zanimljiv deci, jer se susreću sa različitim zanimljivim spravama i izumima. Ulaz je besplatan za decu do 7 godina, a radno vreme muzeja vikendom je od 10 do 18 časova.

Muzej Nikole Tesle
foto: Muzej Nikole Tesle

Muzej savremene umetnosti

Ako ste se pitali šta se to nalazi na drugoj obali Save, kada se pređe poznati Brankov most, odgovor je - Novi Beograd. A u velikom Parku Prijateljstva koji je smešten sa desne strane mosta, uzdiže se Muzej savremene umetnosti. Moderna zgrada ovog muzeja može se videti jasno sa Kalemegdana. Stoga ne čudi što mnogi posetioci tvrđave odluče da obiđu i ovo mesto koje pleni svojom lepotom. Tipična posleratna jugoslovenska arhitektura daje mu poseban šmek, a ni unutrašnjost muzeja nije ništa manje zapanjujuća. Izgrađen je upravo u ovu svrhu, da bi se u njega smestile najvrednije kolekcije savremene umetnosti koju Srbija poseduje. Grafike, crteži, slike i skulpture izloženi su na oko 5.000 kvadratnih metara. Pored stalne postavke koju čine dela iz XX i XXI, česte su i gostujuće izložbe svetski poznatih umetnika, među kojima je bila i Marina Abramović. Ukoliko se nađete u muzeju tokom neke od takvih postavki, iskoristite jedinstvenu priliku da i nju posetite. U periodu od 12 do 20 časova, i po ceni od 600 dinara za odrasle, a 300 za decu, moći ćete da uživate u delima savremene umetnosti.

Beogradski parkovi - Najlepša mesta u Beogradu

Šta videti u Beogradu kada poželite da se odmorite o buke i betona? Beograd ima dosta zelenih površina i uređenih parkova koji su omiljeno mesto za odmor mnogih Beograđana. Nakon obilazaka nekih od atrakcija, savetujemo vam da napravite predah u nekom od njih, uživajući u prirodi. Pored toga što će vam pružiti zaštitu od sunca i gužve, parkovi u Beogradu imaju i poligone za decu, brojne spomenike, a ujedno čuvaju i najposećenije tvrđave u Srbiji.

Kalemegdan

Gotovo je nemoguće doći u Beograd, a ne prošetati se Kalemegdanskom tvrđavom sa koje se pruža najlepši pogled na ušće Save u Dunav. Prostor je podeljen na Mali i Veliki park, a na njegovoj površini nalaze se građevine od velikog istorijskog značaja. Prostrane zelene površine sa velikim brojem drveća, klupa i skulptura, predstavljaju savršeno mesto za odmor i laganu šetnju tokom vikenda. Ono što može upotpuniti vaš boravak na tvrđavi jeste poseta nekim od znamenitosti koje su ovde smeštene. Glavni simbol nalazi se upravo na ovom mestu. Reč je o spomeniku Pobedniku, podignutom 1928. godine. On predstavlja remek-delo Meštrovićevog stvaralaštva, ali i obeležje Beograda. Odatle se pruža i najlepši pogled na reke i Novi Beograd. Upravo na ovom mestu, mnogi turisti odlučuju da se fotografišu, znajući da je tokom zalaska sunca prizor gotovo nestvaran. Svoju turu možete nastaviti obilaskom nekih od sledećih zdanja:

Vojni muzej - U postavci ovog muzeja možete uživati i na otvorenom, jer su u blizini same zgrade muzeja izloženi eksponati poput tenkova raznih država, torpeda, granata. U unutrašnjosti, pak, možete videti druge primerke vojnog oružja, municije, ratne opreme i uniformi korišćenih u različitim periodima prošlosti. Muzej je otvoren od utorka do nedelje, od 10 do 17 časova, a cena regularne karte iznosi 350 dinara.

Crkva Ružica i Crkva Svete Petke - Obe crkve nalaze se ispod poznate Zindan kapije kojoj je bend Bajaga posvetio pesmu. Predstavljaju pravo malo skriveno blago, jer posetioci često zaborave da se mogu spustiti ispod kapije i doći do njih. Okruženje u kom se nalaze odiše mirom, što upotpunjuje predivan pogled koji se sa tog mesta pruža. Neretko se ovde dešavaju i venčanja, pa nemojte da vas začudi ako odjednom uđete u gužvu i nađete se među svatovima. Još jedan od raloga zašto bi trebalo da dođete do crkava, je taj što ćete nakon posete njima, moći da se spustite do Donjeg grada, dela parka koji se nalazi u podnožju Kalemegdana. Odatle ćete imati pogled iz žablje perspektive na zidine tvrđave.

Zoološki vrt - Može se svrstati među zanimljiva mesta u Beogradu, koja vam neće biti dosadna koliko god puta im se vraćali. Idealan za posetu naročito ako ste u obilasku sa svojim mališanima. Oni će naoričito biti oduševljeni pogledom na neke od životinja koje su gledali samo na televiziji. Od tigrova i lavova, pa sve do pingvina i foka, moći ćete da vidite životinje sa svih pet kontinenata na jednom mestu. Cena ulaznice je 550, dok je za decu do 15 godina ona 350 dinara. Zoološki vrt se nalazi na samom rubu Kalemegdana, pa ćete nakon posete moći da nastavite svoju turu Dorćolom.

kalemegdan
foto: Emilija Jovanović

Pionirski park

Jedinstvenost ovog parka ogleda se u tome što se nalazi na mestu okruženom nekim od najlepših državnih ustanova. S jedne strane Narodna skupština Republike Srbije, s druge Skupština Grada Beograda i Andrićev venac, čine pogled iz Pionirskog parka nezaboravnim. Pored njih, tu je i zgrada Glavne pošte, po mišljenju mnogih, najlepše zdanje akademskog stila u Beogradu. I sam park je izuzetne lepote i nalazi se pod zaštitom države kao okolina nepokretnih kulturnih dobara. Odavde svoj obilazak možete nastaviti i bilo kom pravcu, sigurno ćete naići na neku od sledećih atrakcija na vašoj mapi.

Pionirski park
foto: Printscreen YouTube/Buzzinko

Tašmajdan

Takođe smešten u centru grada, ovaj park je omiljeno mesto stanovnika Beograda i njihovih ljubimaca. Tašmajdan je pravi porodični park u kom se okupljaju stari i mladi, porodice sa decom i ponosni vlasnici beogradskih kućnih ljubimaca. Smešten odmah uz Bulevar kralja Aleksandra, nedaleko od zgrae Skupštine i Glavne pošte, ovaj park predstavlja pravu malu prirodnu oazu. Veliki i Mali Tašmajdan deli Beogradska ulica, a spajaju neumorni šetači. Među svećem i mnogobrojnim klupama, nalazi se velika fontana i mnogobrojni spomenici i biste. Ipak, najznačajnije obeležje parka predstavljaCrkva Svetog Marka. Izgledom podseća na manastir Gračanicu, a odmah posle Hrama Svetog Save, ovo je najreprezntativnija bogomolja poznog perioda srpske arhitekture. Najlepši pogled na nju imaćete ako dolazite iz pravca Resavske ulice, a najbolje ćete je upoznati ako u nju uđete. Otvorena je svakoga dana od 7 do 19 časova.

Tašmajdan, Park, Beograd, Crkva Svetog Marka
foto: Printscreen/youtube/BelgradeCity

Karađorđev park

Nakon posete Hramu Svetog Save, možete se spustiti pored Narodne biblioteke Srbije do Karađorđevog parka. Iako se nalazi na tako prometnoj lokaciji, u blizini hrama, ovaj park je prilično miran i bez velikih gužvi. Znamo koliko je nekada teško naći slobodnu klupu u parku, ali ovde ćete najčešće moći da pronađete mesto gde ćete moći da sednete i predahnete. Park je igrao bitnu ulogu tokom podizanja Prvog srspkog ustanka, a obeležja na taj period i dalje su vidljiva. Pored mnogih bista, na ovom prostoru smešteni su i grobovi palih ustanika. Ovaj park je zaista pogodan ukoliko želite da se izvučete iz gradske gužve ili udaljite od drugih turista koji su došli da posete Hram.

02:19

OVIM REŠENJEM BEOGRAD JE DOBIO PRAVO DA DIŠE Vujanić: Na Gazeli imate oko 1.250 vozila dnevno, ovom obilaznicom sve je sklonjeno

(Espreso/Bookaweb)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.