POVEĆAN BROJ GLODARA U CENTRU I NA PERIFERIJI: Započeta akcija SUZBIJANJA
Glodari, Foto: AP

deratizacija

POVEĆAN BROJ GLODARA U CENTRU I NA PERIFERIJI: Započeta akcija SUZBIJANJA

Milica Rajković je navela da je prolećni krug deratizacije od marta do juna, a jesenji od septembra do kraja godine

Objavljeno:

Povećan je broj glodara, miševa i pacova, u centralnim i obodnim delovima Beograda. Ekipe JKP Gradska čistoća Sektora za ekologiju i unapređenje životne sredine, sprovode deratizaciju na otvorenim javnim površinama po strogim merama struke.

Suzbijanje štetnih glodara trenutno se sprovodi u Sopotu i Mladenovcu, nakon čega će prolećni ciklus biti završen na Zvezdari.

Deratizacija nije opasna po ljude i kućne životinje

- Građani ne treba da strahuju od tretmana deratizacije, jer nije opasna po ljude i kućne ljubimce. Naše ekipe svakodnevno na terenu tokom čitave godine sprovode suzbijanje štetnih glodara na otvorenim javnim površinama. U ovom periodu radimo opštine Sopot i Mladenovac, a kasnije Zvezdaru i time zatvaramo prolećni krug deratizacije, rekla je za Tanjug Milica Rajković - rukovodilac službe laboratorijskih ispitivanja JKP Gradska čistoća.

Ona je navela da je prolećni krug deratizacije od marta do juna, a jesenji od septembra do kraja godine.

- U međuvremenu smo svakodnevno na terenu radeći monitoring glodara. Monitoring podrazumeva postavljanje živolovke, odnosno određenih klopki i pratimo brojnost glodara, a zatim i odmah reagujemo - kazala je Rajković.

Glodari
Glodarifoto: AP

Najviše štetnih glodara ima na deponijama

Prema njenim rečima, najviše štetnih golodara ima tamo gde su mini deponije, gde je i odlaganje otpada, a ima ih i u priobalnim delovima - kanalizacijama.

- Proces deratizacije podrazumeva da postavljamo te aktivne materije koje su spakovane u parafinske kocke - mamce, koje postavljamo u aktivne rupe, dobro ih zatvorimo ili postavimo kamen preko toga, kako ne bi životinjama i ljudima bilo pristupačno. Možemo postaviti i deratizacione kutije - rekla je Rajković

Otrov se koristi u veoma malim količinama

Naglasila je da se otrov koristi u veoma malim količinama i nije opasan za ljude i kućne ljubimce.

- Količina aktivne supstance odgovara težini pacova i bilo bi veoma teško da se čovek ili pas veći od pacova po težini otruje ovim sredstvom. U toj formulaciji postoji supstanca koja izaziva mučninu i povišenu temperaturu, pa i ako dođe do konzumacije, potrebno je obratiti se veterinaru na vreme - rekla je Rajković.

- Naši ljudi na terenu svaki put kada rade na suzbijanju glodara postavljaju i adekvatno obaveštenje da je deratizacija u toku ili obavljena na tom mestu - navela je Rajković.

Bonus video:

03:29

GLODARI OPSEDAJU BEOGRAD: Podsećaju na pacove, veliki kao zečevi, dostižu i do devet kilograma

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.