ZNATE LI KAKO JE BEOGRADSKI PARK MANJEŽ DOBIO IME? Nema ko ovuda nije prošao, ali priču RETKO KO ZNA
Park, Foto: Petar Aleksić

istorija

ZNATE LI KAKO JE BEOGRADSKI PARK MANJEŽ DOBIO IME? Nema ko ovuda nije prošao, ali priču RETKO KO ZNA

Između dva svetska rata, planirano je da čitav ovaj prostor predstavlja kulturni centar

Objavljeno:

Između dva svetska rata planirano je da park bude svojevrsni kulturni i akademski centar.

Smešten u centru grada i oivičen Nemanjinom, Resavsom, Kralja Milana i ulicom Svetozara Markovića, park Manjež predstavlja jedan od najlepših i uređenih parkova srpske prestonice. Park je predviđen regulacionim planom grada Beograda 1923. godine, kada je na mestu objekata Kraljevske konjičke garde određeno uklanjanje tih objekata i uređivanje javnog prostora.

Park je dizajnirao Aleksandar Krstić, pionir moderne pejzažne arhitekture. Ureživanje parka trajalo je od 1931. do 1933. godine, a prvobitno ime parka je bilo „Njegovo Veličanstvo“ po prestolonasledniku Petru II Karađorđeviću. Park je prozvan Manjež, a po tom imenu je ostao upamćen do danas. To ime vodi poreklo od francuske reči koja znači konjička škola, obzirom da se na mestu parka nalazili objekti konjičke garde.

Između dva svetska rata, planirano je da čitav ovaj prostor predstavlja kulturni centar, a da se u njemu izgrade operska kuća, muzička akademija i konzervatorijum. Planovi nisu ostvareni, a izgrađeno je samo pozorište Manjež(Jugoslovensko dramsko pozorište), Fakultet muzičke umetnosti i Studentski kulturni centar u zgradi nekadašnjeg Doma oficira.

(Espreso / Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.