VRANE U OVO VREME ČEŠĆE NAPADAJU GRAĐANE! To čine samo IZ JEDNOG RAZLOGA, direktor Veterine nam otkriva detalje!
Vrana, Foto: Printscreen/youtube, BETAPHOTO Zavod za zastitu prirode Srbije DS Beta, Wikimedia

oprez!

VRANE U OVO VREME ČEŠĆE NAPADAJU GRAĐANE! To čine samo IZ JEDNOG RAZLOGA, direktor Veterine nam otkriva detalje!

Pre napada vrane učine jedan potez

Objavljeno:

Nakon nekoliko zabeleženih slučajeva napada vrana, stvorila se panika među ljudima zašto su ovi "incidenti" učestaliji u poslednje vreme i zašto do istih uopšte dolazi.

Ova pojava nije neobična, niti se dešava prvi put. Svake godine u periodu maja i juna meseca, vrane "grakću" malo glasnije i napadaju kada se osećaju ugroženo za život svojih mladunaca.

Kako nam otkriva direktor JKP "Veterina Beograd", Budimir Grubić, u ovom periodu mali ptići uče da lete i dok ne odrastu, uobičajeno je za ovu vrstu da se majke ovako ponašaju kako bi zaštitile mladunce.

Budimir Grubić
Budimir Grubićfoto: Printscreen/Youtube/Pink World News

"Mladunci vrane uče da lete obično od sredine maja do sredine juna i dešava se da oni najslabiji ispadnu iz gnezda. Ptići su mali i često se ne vide, pa su napadi zato "iznenadni. Vrane imaju prirodan nagon ka zaštiti svojih mladunaca, kao i svaki roditelj, stoga ako vide da se neko približava, bilo čovek ili neka životinja one kreću u "napad", to jest teraju potencijalnu opasnost da se skloni", objašnjava za Espreso direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić.

On dodaje da se vrane pre nego što stvarno napadnu prvo oglašavaju graktanjem i u najvećoj većini slučajeva samo nadleću tu svoju potencijalnu opasnost, dok ređe napadaju.

Ukoliko i nanesu neke povrede u pitanju su manje ogrebotine, jer ove ptice imaju male kljunove i male kandže. Retko se dešavalo da povreda bude ozbiljnija, a kada se otvori rana, trebalo bi konsultovati lekara da li je potrebno primiti vakcinu protiv tetanusa", govori naš sagovornik.

Gnezdo vrane
Gnezdo vranefoto: Printscreen/Youtube/Miha Podlogar

Kako bi se izbegli ovakvi incidenti, naš sagovornik savetuje građanima da izbegavaju da prolaze pored gnezda, da ne paniče ukoliko osete da su u opasnosti te se bez naglih pokreta uklone sa mesta gde su uočili mladunče vrane. Vrana se gnezdi uglavnom na drveću, a sve češće i na dalekovodnim stubovima ili sličnim objektima.

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.