BEOGRAĐANIN ZATEKAO ŠKORPIJU U STANU: Stručnjak nam otkriva OTKUD one ovde i DA LI SU OPASNE PO LJUDE!
Foto: Printscreen/Youtube/Novo Jutro, printscreen/instagram/serbialive_beograd

neobične komšije

BEOGRAĐANIN ZATEKAO ŠKORPIJU U STANU: Stručnjak nam otkriva OTKUD one ovde i DA LI SU OPASNE PO LJUDE!

Pojavljuju se na nekoliko lokacija u gradu

Objavljeno:

Dolazak lepog vremena donosi i raznorazne male "napasti". Prvi na spisku su komarci kojih će, prema rečima ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine ove godine biti više nego ikada, te se zaprašivanja obavljaju svakodnevno. Tu je i najezda bubašvaba, zatim smrdibuba, ali i nekih drugih ređe viđenih sitnih životinja i insekata.

Tako su ovog proleća, u pojedinim delovima Beograda, građane iznenadile, a neke i uznemirile neprijatne komšije - škorpije. Stanari jedne zgrade na Vračaru uočili su jednu u svom stanu u prizemlju, na podu kuhinje. Oni koji ne znaju o kakvoj se vrsti radi pitaju se otkud one tu i da li su opasne.

Škorpija u stanu na Vračaru
Škorpija u stanu na Vračarufoto: printscreen/instagram/serbialive_beograd

Ulivaju strah, ali prema rečima direktora JKP "Veterina Beograd", Budimira Grubića, nisu opasne. Sve škorpije imaju otrov, ali kako tvrdi Grubić za Espreso, ove koje su se pojavile na Vračaru potpuno su bezopasne jer je njihov otrov toliko slab da to izgleda kao ujed komarca.

To su normalni stanovnici i ima ih u zamračenim, zapuštenim prostorijama, naročito u starim građevinama, pukotinama stena. Ima ih na Kalemegdanu, na Tašmajdanu. Reč je o balkanskim škorpijama, tipičnoj vrsti za naše područje. Vrlo su male i, iako imaju žaoku, bezopasne su, jer je otrov slabog intenziteta", govori za Espreso Budimir Grubić.

Budmir Grubić
Budmir Grubićfoto: Printscreen/youtube/Novo jutro

Kako nam kaže sagovornik, onog kog ujede neće imati ozbiljnije tegobe.

"U pitanju su noćne životinje koje izlaze samo kada padne mrak i traže hranu. Hrane se insektima, pa zato i nisu tako nepoželjni stanovnici. Dobro se skrivaju te se vrtlo retko mogu uočiti", objašnjava sagovornik.

Ukoliko ih primetite u svom stanu, kaže sagovornik za kraj, najbolje je da ih rukavicom pažljivo uhvatite i vratite u prirodu ili jednostavno ignorišete jer idu svojim putem i neće vas ugroziti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.