U BEOGRADU ODRŽAN PROTEST "SRBIJA PROTIV NASILJA": Gazela bila blokirana dva sata
Ilustracija, Foto: MONDO/UROŠ ARSIĆ

demonstracije

U BEOGRADU ODRŽAN PROTEST "SRBIJA PROTIV NASILJA": Gazela bila blokirana dva sata

U centru Beograda, ispred Narodne skupštine Srbije, danas u 18 časova počeo je protest "Srbija protiv nasilja"

Objavljeno: 23:39h

U centru Beograda, ispred Narodne skupštine Srbije, danas u 18 časova počeo je protest "Srbija protiv nasilja". Protest je završen nešto pre 21 čas.

Danas u 18 časova počeo je protest "Srbija protiv nasilja" tokom kojeg će biti organizovana šetnja građana od zgrade Narodne skupštine Srbije, preko Ulice Kneza Miloša, pa sve do mosta Gazela koji je blokiran za saobraćaj.

Gazela
foto: Ustupljenje fotografije

Povod za proteste koji se održavaju u Beogradu jesu dva masovna ubistva koja su se desila prethodne nedelje. Prvo je u sredu 3. maja učenik sedmog razreda ubio osmoro đaka i službenika obezbeđenja Osnovne škola "Vladislav Ribnikar", dok je tom prilikom ranio još sedam osoba. Manje od 48 sati kasnije u selima u okolini Mladenovca dogodilo se još jedno masovno ubistvo kada je 21-godišnjak ubio osmoro ljudi i ranio još 14. Dao se u bekstvo, a uhapšen je u ranim jutarnjim časovima 5. maja.

Gazela
foto: Ustupljenje fotografije

Prethodno je u ponedeljak ispred Doma Narodne skupštine Srbije održan prvi protest "Srbija protiv nasilja", a među zahtevima organizatora su smena Saveta REM-a, potom gašenje medija koji krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama čiji sadržaj promoviše nasilje, kao i ukidanje programa koji promovišu "nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom".

Protest
foto: Zorana Jevtić

Takođe, organizatori su tada tražili i da hitno zaseda Skupština Srbije, a da tema sednice budu pomenuta dva zločina. Uz to, organizatori protesta pozvali su tada i na ostavke ministre policije Bratislava Gašića i ministra prosvete Branka Ružića, koji je podneo ostavku u nedelju, a uz to traže i smenu direktora BIA Aleksandra Vulina.

Protest
foto: Zorana Jevtić

Podsetimo, posle zločina u Srbiji je bila proglašena trodnevna žalost, a Vlada Srbije uvela je nove mere nakon ubistava poput povećanog broja policajaca u školama, dok se krenulo i u "razoružavanje Srbije", kako je to nazvao predsednik Aleksandar Vučić. Cilj pomenute mere koja podrazumeva "predaju oružja" je da bude smanjena količina oružja u posedu građana, dok su povećane i kazne za posedovanje oružja.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.