NOVI PROPISI ZA UGOSTITELJE ZBOG BUKE: Neki nivoi mogu TRAJNO DA OŠTETE SLUH, a to nije NAJGORE
ilustracija, Foto: Profimedia

struka se oglasila

NOVI PROPISI ZA UGOSTITELJE ZBOG BUKE: Neki nivoi mogu TRAJNO DA OŠTETE SLUH, a to nije NAJGORE

Milan Konatarević kaže da ne bi rekao da buka može da ubije, ali može da ošteti sluh

Objavljeno:

Dva prsta za borbu protiv velike buke uvek će podići oni koji žive u gradskim sredinama, tišina je privilegija onih u manjim mestima. Da buka veoma štetno utiče na zdravlje kažu lekari, a većina nas je najčešće oseti tek onda kada postanemo nervozni i razdražljivi.

Na 20. april, Međunarodni dan zaštite od buke Milan Konatarević iz Odeljenja za merenje buke u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda kaže za RTS da se radi studija koja će bliže definisati uslove koje moraju da ispune ugostiteljski objekti na teritoriji Beograda gde će fokus biti na zaposlenima.

Milan Konatarević kaže da ne bi rekao da buka može da ubije, ali može da ošteti sluh, uznemirava, napravi opstrukcije u našim procesima, biološkim, kulturološkim, u našim navikama i ošteti naše zdravlje.

- Postoji više aspekata kako buka utiče na zdravlje. Nemamo granicu u životnoj sredini koja će prouzrokovati oštećenje sluha. To je više rezervisano za radnu sredinu - kazao je Konatarević.

"Ti nivoi buke mogu trajno da oštete sluh"

Trenutno su, kaže, u fokusu ugostiteljski objekti što se tiče zaštite građana od buke.

- Radi se studija koja će bliže definisati uslove koji moraju da ispune ugostiteljski objekti na teritoriji Beograda i tu će se staviti osvrt i na zaposlene. U tom objektu ti nivoi mogu i prouzrokuju trajno oštećenje sluha - napominje Konatarević.

To je, dodaje, jedno proširenje propisa koje se odnosi na lokalnu samoupravu Beograda koja će biti pionir sa tom studijom.

- Trenutno je u fazi radne grupe. Ako sve to prođe imaćemo klasifikaciju ugostiteljskih objekata, na one koje imaju žive svirke, sa manjim ili većim uticajem i dobiće predlog. Moraće da se poštuje, svakako - navodi Konatarević.

Prema njegovim rečima, potencijal uznemiravanja bukom je individualan.

- U životnoj sredini nemamo nivoe koji će zaista oštetiti sluh. To su nivoi od recimo 85 decibela osam sati, recimo. Uznemiravanje bukom doprinosi našem dnevnom stresu. Saobraćaj je inače parametar na koji se fokusira monitoring Gradskog zavoda. Situacija je očekivana - ističe Konatarević.

Napominje da sve naše aktivnosti prouzrokuju neki nivo buke, a buka je kumulativan problem.

- Kada ja montiram klima uređaj nije strašno, ali ako svi montiramo taj uređaj zid se trese i nije prijatno - navodi Konatarević.

Ukazuje da se buka može koristiti i kao oružje. "Postoje razne verzije sistema za kontrolu ljudi. Nisu još odobreni, ali su vrlo efektivni. Reprodukuju visoke tonove koji su usmereni, direkcioni i jako ih je teško izdržati", kaže Konatarević.

Buka i stres

Ukazuje da je individualan nivo tolerancije na buku.

- Ljudi koji su odrasli u centru grada su više adaptirani na gradsku buku. Može uticati na vegetativni sistem bez našeg uticaja, da mi nismo svesni toga, ali glavno oštećenje dolazi iz dodavanja stresa, gde mi razvijamo dalje poremećaja i bolesti na osnovu stalnog stresa - kaže Konatarević.

Kaže da na tom polju ima dosta pomaka u poslednjih par godina.

- Doneta je revizija zakona, sada se donosi studija. Optimista sam - zaključuje Konatarević.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.