Vođene ture arheoloških iskopavanja u Vlajkovićevoj za sve građane
Foto: Opština Stari grad

STARI GRAD

Vođene ture arheoloških iskopavanja u Vlajkovićevoj za sve građane

Pre samih iskopavanja, na nalazištu su sprovedena obimna geofizička istraživanja koja su izveli stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, na čelu sa profesorom Aleksandrom Ristićem, koji je vodeći stručnjak na ovom polju istraživanja

Objavljeno:

U blizini Narodne Skupštine Republike Srbije, u Vlajkovićevoj ulici, u toku su arheološka iskopavanja koja prethode radovima na izgradnji podzemne garaže koja će imati 284 parking mesta. Radove na arheološkim iskopavanjima sprovodi tim Muzeja grada Beograda, a kako iz arheolozi navode očekuju da pronađu rimske grobove iz 3. i 4. veka,ostatke Batal odnosno Ejnhan-begove džamije iz 16. veka, zatim ostatke kuća iz tridesetih godina prošlog veka koje su porušene u bombardovanju Beograda tokom Drugog svetskog rata. Pre samih iskopavanja, na nalazištu su sprovedena obimna geofizička istraživanja koja su izveli stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, na čelu sa profesorom Aleksandrom Ristićem, koji je vodeći stručnjak na ovom polju istraživanja. Istražena je površina od oko 1800m2, a rezultati pokazuju da će arheolozi tokom istraživanja prvo naići na ostatke građevina koje su uništene tokom bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu.

1 / 5 Foto: Opština Stari grad

Gradska opština Stari grad u saradnji sa Muzejom grada Beograda tim povodom organizuje besplatne vođene ture kako bi se svi zainteresovani građani upoznali sa arheološkim lokalitetom i saznali više od samih arheologa. “Mi smo zajedno sa Muzejom grada Beograda organizovali vođene ture zato što smo u prethodnom periodu videli da postoji veliko interesovanje građana da saznaju šta se zapravo ovde nalazi. Na ovaj način došli smo na ideju da organizujemo vođene ture kako bismo što veći broj zainteresovanih građana upoznali sa ovim istraživanjem. Pored toga, organizovali smo i posete učenika iz svih osnovnih škola koje se nalaze na teritoriji opštine Stari grad” izjavio je predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović. Svi građani Beograda mogu se prijaviti za vođene ture u Uslužnom centru Gradske opštine Stari grad koji se nalazi u zgradi opštine - Makedonska 42, ulaz iz Nušićeve ulice, svakog radnog dana od 8 do 16 časova.

Za više informacija o dešavanjima na opštini Stari grad zapratite instagram i facebook profil opštine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.