SVI MISLE DA JE "PEDESETICA" NAJOPTEREĆENIJA, ALI SU U ZABLUDI! Saznajemo KOJE LINIJE u Beogradu su uvek krcate
Gradski autobus, Foto: Dragana Udovičić, Petar Lazović, Stefan Jokić

gužve u beogradu

SVI MISLE DA JE "PEDESETICA" NAJOPTEREĆENIJA, ALI SU U ZABLUDI! Saznajemo KOJE LINIJE u Beogradu su uvek krcate

Ono što je svima utisak, upravo i potvrđuju iz Sekretarijata - najveća popunjenost vozila se beleži u jutarnjem i popodnevnom vršnom periodu

Objavljeno:

Beograd je pun života, ali takođe i pun gužve, stresa i brzog tempa, a još ako ste redovni korisnici javnog gradskog prevoza, jasnije vam je o čemu govorimo.

Korišćenje gradskog prevoza često je neizbežno, bilo da putujete na posao, u školu ili završavate obaveze po gradu. Međutim, putovanje gradskim prevozom može biti iscrpljujuće i izuzetno neprijatno, posebno kada su gužve.

Javni gradski prevoz
Javni gradski prevozfoto: Kurir/NebojšaMandić

Pojedine linije gradskog prevoza su opterećenije od drugih, posebno ako su u pitanju linije koje prolaze kroz veliki broj beogradskih naselja. Čak iako najopterećenije linije imaju i veći broj polazaka, čini se da se opterećenje ne smanjuje. Koliko brzo iz autobusa/trolejbusa/tramvaja izađu putnici, toliko se brzo stajalište ponovo napuni. Mnogi se čak i ne usude da uđu u prevoz zbog gužve.

Gužva u Beogradu je uobičajena, a razlozi za nju su brojni. Nekada do zastoja u saobraćaju dođe zbog takozvanih “saobraćajnih špiceva”, a nekada zbog vremenskih prilika, radova na putu ili zbog saobraćajnih nezgoda.

Gužva u Beogradu
Gužva u Beogradufoto: Printscreen / Naxi kamere

Koje beogradske linije javnog prevoza su najopterećenije?

Kako kažu iz Sekretarijata za javni prevoz, najopterećenije linije javnog prevoza putnika, na teritoriji grada Beograda su 7, 16, 23, 26, 29, 33, 37, 31, 88, 95, dok su najmanje opterećene linije 35L, 36, 38, 38L, 87.

"Na osnovu podataka kojima raspolaže Sekretarijat za javni prevoz, a na osnovu uređaja za brojanje putnika, prosečno se na najopterećenijim linijama preveze oko 40.000 putnika dnevno (linije 23, 31, 26 i 37), dok se na najmanje opterećenim linijama u proseku dnevno preveze oko 680 putnika", rekli su za Espreso iz Sekretarijata za javni prevoz.

Ono što je svima utisak, upravo i potvrđuju iz Sekretarijata - najveća popunjenost vozila se beleži u jutarnjem i popodnevnom vršnom periodu.

Kada su zastoji, pojedini autobusi i ne mogu da poštuju redovan red vožnje, te se često dešava da ni ne mogu da krenu sa početne stanice po planiranom rasporedu. Dešava se i da se u toku radnog vremena neka od linija pokvari, tek se tada remeti stanje, dok se broj putnika uvećava.

Pun autobus
Pun autobusfoto: Dragana Udovičić

Kako objašnjavaju iz Sekretarijata, ove situacije se mogu i izbeći i to na nekoliko načina.

"Sa poboljšanjem protočnosti saobraćaja za vozila javnog prevoza (uvođenje žutih traka, uvođenje prioriteta javnog prevoza...), podigao bi se nivo realizacije planiranih polazaka, postigli bi se ravnomerniji intervali sleđenja vozila, smanjilo bi se vreme čekanja putnika na stajalištima duž trase linija javnog prevoza što bi svakako uticalo i na smanjenje gužvi u vozilima, čime bi se podigao kvalitet usluge javnog prevoza putnika, a pre svega bi se pouzdanost podigla na viši nivo", objasnili su za Espreso.

Kazne za "prepun" gradski prevoz

Što se tiče popunjenosti javnih linija, prevozoznici su u Zakonskoj obavezi da dozvole samo određeni broj putnika.

Putnici u prevozu
Putnici u prevozufoto: Stefan Jokić

"Članom 71. Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju definisano je da je prevoznik dužan da u linijskom prevozu primi svakog putnika u granicama raspoloživih mesta upisanih u saobraćajnu dozvolu", kažu iz Sekretarijata.

Za kraj su za Espreso objasnili da su članom 170. definisane i novčane kazne u iznosu od 200.000 do 600.000 dinara kojima se kažnjava pravno lice za prekršaj. U okviru navedenih prekršaja u stavu 1. tačka 17. je definisan prekršaj koji se odnosi na prevoz broja putnika koji je veći od broja raspoloživih mesta upisanih u saobraćajnu dozvolu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.