VIŠE OD 60 OSOBA ZARAŽENO ŠUGOM U BEOGRADU: Stručnjaci savetuju kako da se ZAŠTITITE od ovog parazita!
Šuga, Foto: Profimedia, Ilustracija

oprez!

VIŠE OD 60 OSOBA ZARAŽENO ŠUGOM U BEOGRADU: Stručnjaci savetuju kako da se ZAŠTITITE od ovog parazita!

Doktorka Maris ističe da se šuga prenosi kontaktom

Objavljeno:

Nakon što je nekoliko građana Podgorice posle kupovine u popularnoj prodavnici odeće prijavilo svrab po leđima i stomaku sumnjajući na šugu, i u regionu se pojavila zabrinutost zbog širenja ove bolesti. Iz Zavoda za javno zdravlje poručuju da je šuga kod nas prisutna tokom cele godine i da su preventivne mere ključne za suzbijanje ove bolesti.

Tokom prethodne godine na teritoriji Beograda bilo je 512 prijavljenih slučajeva oboljevanja od šuge, a u toku februara 2022. godine u gradu su registrovana 62 obolela, kaže za Euronews Srbija doktorka Slavica Maris iz Zavoda za javno zdravlje Beograd.

Prema njenim rečima, od šuge obolevaju sve starosne grupe.

"Imamo je i među decom, naročito školskom i predškolskom, ali i među starijima od 60 i 70 godina. Ovo oboljenje je parazitarno. Izazvano je parazitom šugarcem koji se lakše prenosi u kolektivima", objašnjava ona.

Svrab
Svrabfoto: Profimedia

Način lečenja i prevencija

Doktorka Maris ističe da se šuga prenosi kontaktom i da se, ako je jedan član porodice zaražen, lako prenosi i na ostale članove. Zato je, kako kaže, neophodno da terepiju uzimaju ne samo oboleli, nego cela porodica.

Za zaražavanje je, prema njenim rečima, uobičajeno potreban duži kontakt sa zaraženom osobom. Međutim, upozorava da je jedan od puteva prenošenja i korišćenje odeće koju je prethodno koristila zaražena osoba.

"Novu garderobu koju uzimamo pre korišćenja moramo oprati, jer se šugarac uništava na temperaturama iznad 50 stepeni, dovoljno je 10 minuta, a u spoljašnjoj sredini sredini može da izdrži od pet do sedam dana", navodi ona.

Zbog sumnje na šugu sanitarna inspekcija u podgoričkoj "Zari"

Ove nedelje nekoliko građana Podgorice prijavilo je da sumnjaju da su dobili šugu nakon nošenja gardarobe iz prodavnice "Zara" u Podgorici, zbog čega je u tu prodavnicu upućena sanitarna inspekcija.

Podgorička Pobjeda prenela je da su građani prijavili da im se nakon nošenja odeće iz ove prodavnice pojavio osip na stomaku ili na leđima.

Osip
Osipfoto: Profimedia

"Inspekciji je stigla inicijativa i dodeljena je sanitarnoj inspekciji. Kad se nadzor završi, obavestićemo javnost o utvrđenom stanju", rekla je direktorka Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević.

Iz Instituta za javno zdravlje je rečeno da je Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti od 13. februara do 13. marta prijavljeno osam slučajeva šuge, pri čemu su u Podgorici registrovana tri slučaja.

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.