PETORO ZARAŽENO GRIPOM I KORONOM U ISTO VREME: Svi slučajevi U BEOGRADU, lekar upozorava na OVAJ SIMPTOM!
Insititut za javne zdravlje, Foto: Espreso.rs, Printscreen

obratite pažnju

PETORO ZARAŽENO GRIPOM I KORONOM U ISTO VREME: Svi slučajevi U BEOGRADU, lekar upozorava na OVAJ SIMPTOM!

Poznato u kakvom su stanju zaraženi pacijenti

Objavljeno:

Grip i korona ukrstili su se u Beogradu, a pored uobičajenih simptoma, doktorka upozorava na jedan koji dovodi do hospitalizacije.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", pet osoba je istovremeno obolelo od korone i gripa. Registruje se široka geografska rasprostranjenost i srednji intеnzitеt аktivnоsti virusа gripа, a dr Dragana Dimitrijević, nacionalni koordinator za grip, otkriva u kakvom su stanju oboleli i na koje simptome treba da obratimo pažnju.

Merenje temperature
Merenje temperaturefoto: Profimedia

"Istovremena koinfekcija sa dva virusa nije neuobičajena u ovom vremenskom periodu, jer u cirkulaciji imamo koronu, sva tri tipa virusa gripa. Što se tiče ovih pacijenata, na osnovu dostavljenih prijava Instituta 'Batut' i informacija o istraživanju, ove osobe su hospitalizovane stabilnog zdravstvenog stanja", rekla je doktorka u "Jutru" na Prvoj i upozorila na jedan simptom zbog kog se osoba hospitalizuje.

"Simptomi su uobičajeni, povišena telesna temperatura, slabost, malaksalost, bolovi u mišićima, zglobovima, respiratorni simptomi, kijavica, kašalj, a može da bude i otežano disanje i zbog toga se osoba hospitalizuje. Kada je virus u pitanju, najveći broj bio je u grupama od 0 do 4 godina, i od 5 do 14, a ove koinfekcije su različite starosne dobi. Klinička slika za sve, ne samo za koinfekcije, zavisi od imunog stanja organizma i pridruženih hroničnih bolesti", rekla je doktorka i dodala:

"U drugoj nedelji februara imali smo najveći broj obolelih od gripa. Sada je u padu, a sledeća nedelja će nam pokazati trend od ove bolesti", rekla je dr Dimitrijević.

(Espreso / MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.