DUŠAN (24) JE PRVI STIGAO DO ČASNOG KRSTA: Održano TRADICIONALNO PLIVANJE u Zemunu, a on je osvojio MEDALJU! (FOTO)
Dušan Novaković, Foto: Tamara Trajković

tradicija

DUŠAN (24) JE PRVI STIGAO DO ČASNOG KRSTA: Održano TRADICIONALNO PLIVANJE u Zemunu, a on je osvojio MEDALJU! (FOTO)

Svaka čast momku!

Objavljeno:

Tradicionalno plivanje za časni krst održano je danas na Dunavu u Zemunu, a najbrži je bio Dušan Novaković (24) iz Kikinde.

Pre samog događaja sveštenik je pozvao okupljene da se pomole i održao govor o značaju Bogojavljenja, kako o duhovnom tako i o istorijskom.

Zorica Nastasijević (24) iz Beograda, laureatkinja nagrade Lik Bogorodice, oglasila se za Espreso:

"Ovo mi nije prvi put da se takmičim. Motiv za plivanje joj je ljubav prema narodu. Na pitanje kako bi motivisala druge žene da učestvuju u posve muškom takmičenju pobednica je rekla da "ne treba mnogo da razmišljaju već da uživaju, već da dođu zbog sebe i zbog onoga što duguju narodu, pogotovo onom na Kosovu".

Pobednik Dušan Novaković ipak je istakao da je mnogo bitnije doći na takmičenje zbog zdravlja a potom zbog vere. On, kao muškarac koji se bavi američkim fudbalom, smatra da sport u bilo kom obliku treba da bude instrument koji će nas činiti i održavati zdravima. Na kraju, kroz osmeh, Novaković je zaključio da ni za vrsne sportiste voda nije bila topla, ali da zbog adrenalina temperatura je bila najmanje bitna.

Plivači su prišli mestu u 12:05 pevajući pesmu o Kosovu. Među plivačima ima građana i građanki Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Titula Lik Bogorodice pripala najbržoj ženi, Zorici Nastasijević iz Fenjačkih bisera.

1 / 5 Foto: Tamara Trajković

Među takmičarima bio je i Zoran Šorak iz Peći koji pliva već 10. put, koji je za Espreso objasnio koliki značaj ima za njega ovaj svečani čin,

"Kao čoveka sa Kosova, plivanje za časni krst znači mi mnogo sa duhovne i istorijske strane. Kao i svake godine podržava me supruga i deca. Voda nije bila hladna, bitna je volja i ljubav prema bogu i narodu", ispričao je za Espreso.

Zoran Šorak sa porodicom
Zoran Šorak sa porodicomfoto: Tamara Trajković

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.