OVAKO JE IZGLEDALO BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE PRED VIŠEDECENIJSKU ZABRANU: Evo od čega su tada napravili ČASNI KRST!
Plivanje za Časni krst, Foto: Filip Plavčić

POSLEDNJE PLIVANJE U SAVI PRE 2. SVETSKOG RATA

OVAKO JE IZGLEDALO BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE PRED VIŠEDECENIJSKU ZABRANU: Evo od čega su tada napravili ČASNI KRST!

Zanimljivo je da je krst bio napravljen od leda

Objavljeno:

Plivanje u okviru proslave crkvenog praznika Bogojavljenja postalo je poslednjih godina veoma popularno. Sve je više plivača, ali i gledalaca. Ovaj događaj je u epohi komunizma bio zabranjen. Možda očevi današnjih plivača nisu imali prilike da skoče u hladne vode ili da se dive neustrašivima s obale, ali dedovi – jesu.

Kako je sve to izgledalo pre Drugog svetskog rata? Poslednji veliki događaj na Bogojavljenje u slobodnom Beogradu odigrao se 1941. godine, kada je krst bacio lično patrijarh Gavrilo i to sa velelepnog Mosta kralja Aleksandra.

Ipak, neke stvari tada su bile drugačije.

Najpre, skakalo se u samom centru grada, ali ne sa mosta, ni sa platforme, već sa čamaca.

Učesnika povorke bilo je mnogo i bile su to veoma značajne ličnosti, čelnici grada, predstavnici vojske, mnogo naroda, ali, tek nekolicina mladića učestvovalo je u plivanju.

Zanimljivo je da je krst bio napravljen od leda.

“U trenutku kada je ledeni krst bačen u vodu, sa obale Save poleteli su čamci, u kojima su stajali mladići spremni da se bace u hladne talase Save i da izvade posvećen krst. Ubrzo su stigli do krsta i nekoliko neustrašivih mladića skočilo je u vodu”, pisale su tadašnje novine.

Sava
Savafoto: Filip Plavčić

Zna se i ko je bio pobednik na tom poslednjem događaju pre nego što će surova okupacija i posledični Titov režim zauvek, verovali su, ugasiti ovaj običaj: to nije bio vojnik, policajac, pitomac ni sportista, već nezaposleni trgovački pomoćnik. Skroman mladić krupnih očiju po imenu Borivoje Dobričić.

Molitva pre formiranja litije bila je u Sabornoj crkvi.

Svečanost je počela u 9 časova velikom liturgijom u Sabornoj crkvi, koju je služio patrijarh srpski Gavrilo.

Nakon toga formirana je litijom u kojoj su bili vojna muzika, pevačka društva, sveštenstvo i građani, a patrijarh Gavrilo je blagosiljao prisutne koji su ga sa pobožnošću pozdravljali s obe strane ulica kojima je povorka prolazila.

Litija / Ilustracija
Litija / Ilustracijafoto: Jovan Mihajlović

Litija je prošla tadašnjom Bogojavljenskom (danas Kneza Sime Markovića) i Pop Lukinom ulicom do mosta Kralja Aleksandra, gde je bila improvizovana velika tribina. Obe ulice bile su pune sveta, a pitomci Vojne akademije, Podoficirske škole i vojnici beogradskog garnizona pravili su špalir po ulicama.

Dan je bio veoma hladan. Led je plovio i Savom i Dunavom. Ali, i tada kao i u današnjoj epohi, loše vreme nije pokolebalo plivače koji su bili spremni i rešeni.

Podsetimo, Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen činu Isusovog krštenja i izlaska iz reke Jordan, kada mu je na rame sleteo Duh Božji u obliku goluba - Bogojavljenje. Golub koji sleće na Isusovo rame je simbol čistote, krotkosti i čovekoljublja, a svojim krštenjem Isus je označio početak svoje propovedi.

(Espreso / Kaldrma)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.