"VAŽNO JE DA KUPUJEMO KARTU, KONTROLORI NEĆE IZBACIVATI NIKOGA!" Šapić najavio promene u GRADSKOM PREVOZU!
Kontrola, Foto: Nemanja Pančić, Petar Lazović

OBRATITE PAŽNJU

"VAŽNO JE DA KUPUJEMO KARTU, KONTROLORI NEĆE IZBACIVATI NIKOGA!" Šapić najavio promene u GRADSKOM PREVOZU!

Naglasio je da neće biti represivnih mera

Objavljeno:

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je prosečna starost autobusa javnog gradskog prevoza sedam i po godina, što je, kako je rekao, prosečna starost vozila i u najvećem delu Evrope.

Govoreći o stanju u GSP i odgovarajući na pitanja novinara u holu Narodne skupštine u Kralja Milana u kojoj se održava sednica Skupštine grada, Šapić je rekao da najveći problem sa tramvajima i trolejbusima koji su, kako je rekao, u katastrofalnom stanju. Šapić je rekao da predloženim budžetom nisu predviđene nabavke novih vozila jer su to ogromna sredstva, ali nije isključio mogućnost da do toga ipak dođe rebalansom budžeta.

- Svakako nećemo odustati od obnove voznog parka - rekao je Šapić.

Na pitanje o 500 najavljenih kontrolora u vozilima javnog prevoza, gradonačelnik je odgovorio da prvo moraju da dođu do njih i da će pokušati ih preuzmu iz Kentkarda.

Naglasio je da neće biti represivnih mera i da kontrolor može da bude u autobusu, a da nikoga ne izbacuje i da ni sa kim ne ulazi u sukob.

- Oni će ukazivati ljudima koliko je važno da kupe karte. Nećemo izbacivati nikoga - poručio je Šapić.

Kontrola
Kontrolafoto: Nemanja Pančić

Dodao je se prebacuju validatori na prednja i zadnja vrata, ali da ne mogu nikoga da nateraju da ulazi na prednja i zadnja vrata, posebno ako je gužva, jer je to nemoguće.

- Ali kada dođemo u situaciju da možete da se krećete u autobusu, doći ćemo sami od sebe da ulazimo na prednja i zadnja, a izlazimo na srednja. To je proces i mi želimo da Beograđani postupno dođu do toga. Duboko verujem da će to dati rezultate i zbog toga što poboljšavamo stvari, sami doći do toga da treba da plate karte. Bez represivnih mera ali ne i bez kontrolora - istakao je Šapić.

Na pitanje novinara o besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih i srednjih škola, Šapić je rekao da se Grad neće mešati u izbor udžbenika, već da će prihvatiti izbor škola i direktno uplaćivati novac izdavačima.

- To će Grad koštati između 16 i 20 miliona evra godišnje, dok će besplatni vrtići za decu pretškolskog uzrasta koštati oko 40 miliona evra - rekao je Šapić.

On je istakao da je odluka da se svima obezbede besplatni udžbenici i vrtići, bez obzira na materijalno stanje, politička odluka.

- To je naše pravo i naša politička odluka, jer smatramo da je svim kojima imaju decu teško u septembru kada počne škola, i da je svima budžet ugrožen, osim za nekoliko procenata najbogatijih građana - objasnio je gradonačelnik.

Takođe, rekao je da nema ništa protiv antikorupcijskih komisija i pozvao sve da, ako ima bilo šta što im je sumnjivo, prijave nadležnim organima.

- Ja se neću baviti paušalnim ocenama opozicije za korupciju i neću više odgovarati na takve tvrdnje. Pokušao sam na početku i onda shvatio da njih ne zanima istina. Sve što imaju neka prijave nadležnim organima - poručio je Šapić.

Odgovarajući na pitanje da li budžet predviđa pomoć građanima koja je obećana građanima koji su ostali bez krova nad glavom zbog greške investitora kao u Vidovdanskoj 2, Šapić je odgovorio da ne zna šta "Ne znači da nećemo preuzeti neke obaveze, ali moramo da vidimo kakva su obećanja data i da li ih je neko dao zato što mu se to svidelo, ili to ima budžetsko i statutarno utemeljenje. Ukoliko naletimo na obećanja koja nije moguće održati, neka se obrate onima ko im je obećao", rekao je Šapić.

Dodaje da to ne znači da će Grad da ostavi građane, već da će svakome pomoći u skladu sa mogućnostima.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.