SPEKTAKULARAN SPOJ TRADICIJE I MODERNOG:Otkrili smo mesto gde možete uživati u autentičnim jelima italijanskog juga
Pica peć, Foto: Promo

ovo morate probati!

SPEKTAKULARAN SPOJ TRADICIJE I MODERNOG:Otkrili smo mesto gde možete uživati u autentičnim jelima italijanskog juga

Recept za picu zaštićen sertifikatom Associazione vera pizza napoletana

Objavljeno:

U carstvu ukusa autentične italijanske kuhinje možete uživati i u srpskoj prestonici, tačnije u restoranu „Campania Pizza Gourmet“ na Novom Beogradu.

Duh Napulja u Beograd doneo je vlasnik restorana Nenad Blaževski koji je na jedinstven način spojio tradicionalno i moderno. Za portal Espreso otkrio je novi koncept moderne Napolitanske picerije, kao i sve čari originalnih receptura iz regije Kampanja.

restoran „Campania Pizza Gourmet“
restoran „Campania Pizza Gourmet“foto: Promo

Kada i kako ste došli na ideju da ovakav restoran otvorite u srpskoj prestonici?

- Ideja za "Campania pizza gourmet " restoran nastala je kao želja da se autentična jela regije Kampanja i juga Italije prikažu na tradicionalan, ali i moderan način. Odrastao sam uz restoran-piceriju koju su držali moji roditelji, a uz to sam ljubav prema italijanskoj hrani sticao na poslovnim putovanjima po toj zemlji. Posebno me je oduševila hrana u Napulju – tako jednostavna, a puna ukusa. Naročito mi se dopala tamošnja pica jer se razlikovala od svih ostalih koje sam dotad probao. Italiju sam posećivao još kao dete, a kasnije često boravio u njoj poslovno. Najviše sam uživao baš u pici iz napuljske regije. To je bilo posebno jelo, koje se razlikovalo od svih ostalih.

Nenad Blaževski
Nenad Blaževskifoto: Promo

Na čemu se zasniva koncept „Campania Pizza Gourmet-a“?

- U restoranu Campania Pizza Gourmet možete doživeti gastronomski ugođaj juga Italije, posebno regije Kampanje – Amalfi obale, Napuljskog zaliva i Sorenta, u svakom pogledu.

Po čemu su karakteristične namirnice od kojih nastaje pica u Campania restoranu?

- Pored originalnih namirnica sa geografskim poreklom iz regije: paradajz sa vulkana pomodorino di Piennolo d.o.p, san marzano, mozzarella di bufola d.o.p, napoli picante salama...Vezan aspekt predstavlja i originalna priprema i prezentacija jela na autentičnim tanjirima eksluzivno pravljenim u mestu Vietri sul Mare za naš restoran. Ono što restoran Campania izdvaja od drugih restorana u kojima se služi italijanska hrana jeste i sertifikat.

Specijaliteti u restoranu „Campania Pizza Gourmet“
Specijaliteti u restoranu „Campania Pizza Gourmet“foto: Promo

Recept za picu zaštićen sertifikatom Associazione vera pizza napoletana

Pored kvalitetnih sastojaka i dobrog picajola, ključnu ulogu igra i peć. Po čemu je karakteristična pica peć u restoranu Campania?

- Naša pica se priprema na autentičan, tradicionalan način koji je zaštićen sertifikatom Associazione vera pizza napoletana. To znači da se pica peče u zidanoj peći na drva od šamota sa Vezuva, uvezenoj direktno iz Napulja. Brašno je iz poznatog mlina u Salernu koji postoji od 1953. godine, testo koje je nadolazilo 48 sati razvlači se na starinski način, dok se pica peče od 60 do 90 sekundi. Samo na taj način dobija se verace pizza napoletana.

Kada i kako je vaš restoran svrstan u red malobrojnih sertifikovanih restorana za napolitansku picu?

- Pizza Margherita - Napoletana za koju jedino mi u Srbiji imamo sertifikat čuvene asociacije "vera pizza napoletana" za pripremu pizze Napoletane na tradicionalan način koji je zaštićen kod UNESCO organizacije. To podrazumeva pravu napolitansku pizza peć na drva, temperaturu pečenja pizza preko 400 stepeni, vreme pečenja od 60-90 sekundi uz autorizovane sastojke pizze od brašna, paradajza, mozzarele...

Za pripremu pice koriste se specijalne namirnice
Za pripremu pice koriste se specijalne namirnicefoto: Promo

Koja se sve tradicionalna italijanska jela nalaze na meniju restorana?

- Pored raznih vrsta pice, spremamo autentična jela kao što su pasta di Gragnano, pripremljena na mnogo načina i ragu od teletine i divljači; plodove mora spremamo na način costiera di Amalfi, dok su desert, kafa i pića poput dižestiva limuncello di Sorrento rezervisani za kraj obroka.

desert limuncello di Sorrento
desert limuncello di Sorrento foto: Promo

Osim u tradicionalnoj hrani, gosti restorana mogu uživati i u kvalitetnim italijanskim vinima?

- Kod nas možete probati tradicionalna jela prezentovana na moderan način, kombinovana sa vrhunskim vinima, kao što su autohtone sorte Falanghina, Greco di tufo, Aglianico... Iskustvo vrhunske hrane je obogaćeno i ambijentom koji je ukrašen detaljima iz mesta Vietri sul mare, koje se nalazi na amalfijskoj obali.

Vrhunska vina u restoranu „Campania Pizza Gourmet“
Vrhunska vina u restoranu „Campania Pizza Gourmet“foto: Promo

Šta je ono najbolje iz ponude što biste izdvojili?

- Kao jelo koje je jedinstveno moramo izdvojiti deo "pizza gourmet" pizza koje prestavljaju novi nivo - evoluciju pice kao eksluzivnog jela koje se uparuje uz najbolja italijanska i domaća vina. Kao ponudu imamo posne i vegetarijanske pizze i paste koje su na bazi prvoklasnog paradajza sa Vezuva sa mediteranskim povrćem i ekstra devičanskim maslinovim uljem, koja je i omiljena pizza Novaka Đokovića. Pored toga, svakodnevno imamo u ponudi i bezglutenske paste, kao i bezglutenske pizze po porudžbini.

Ipak, ukus i miris prave napolitanske pice teško je dočarati rečima. Zato vam preporučujemo da posetite "Campania Pizza Gourmet“ i sami se uverite u neprikosnoven kvalitet italijanske kuhinje.

Restoran Campania Pizza Gourmet nalazi se u Omladinskih brigada 86, u lokalu 3Đ (West 65). Broj za rezervacije je 0692134842, a više informacija potražite na sajtu Campania, kao i društvenim mrežama restorana - Instagram i Facebook.

Adresa restorana 'Campania Pizza Gourmet”
Adresa restorana "Campania Pizza Gourmet”foto: Promo

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.