PRE 2 GODINE MARIJA JE SKUPILA PARE ZA STAN U CENTRU: Htela je da sačeka, pa shvatila da je napravila GREŠKU ŽIVOTA
Foto: Filip Plavčić

KO BI REKAO?

PRE 2 GODINE MARIJA JE SKUPILA PARE ZA STAN U CENTRU: Htela je da sačeka, pa shvatila da je napravila GREŠKU ŽIVOTA

Cene stanova se neće vratiti na staro. Još uvek je potražnja veća od ponude

Objavljeno:

"Pre korone sam imala ušteđevinu za manji stan blizu centra, ali sam odlučila da sačekam još malo sa kupovinom i prikupim za veću nekretninu i u samom centru. Danas se gorko kajem što sam tako postupila, jer sada za taj novac ni na periferiji ne mogu da nađem".

Ovim rečima opisala je svoju situaciju Marija iz Beograda, koja godinama radi u inostranstvu kako bi zaradila za nekretninu u Srbiji. Nažalost ona nije jedina kojoj je neprestano poskupljenje nekretnina poremetilo planove kupovine.

Oni koji su propustili šansu da obezbede krov nad glavom pre dve godine, dok su cene bile pristupačnije, sada su u ponovo u dilemi, da li kupiti koliko se može po trenutnim cenama ili čekati da se one vrate na staro? Na ovo pitanje struka na žalost nema dobre vesti.

- Da se cene vrate na staro to se sigurno neće dogoditi. Ono što možemo da očekujemo jeste da će negde u martu doći do smirivanja cene, u smislu da neće "skakati" 2, 3 odsto mesečno, nego će se povećavati za jedan ili 1,5 odsto. Ali će svakako i dalje rasti, jer nemoguće je da stanu kada sve poskupljuje, gorivo, građevinski materijal, a posebno struja, koja je glavni input za gradnju" - kaže za "Blic Biznis" Milić Đoković, procenitelj i stručnjak za tržište nekretnina.

Savet za one koji imaju pare

Za one koji su već nameravali da kupe stan i imaju spreman novac ali čekaju "bolje uslove" i povoljnije cene, naš sagovornik ima savet:

- Ako već ima novac i planira da kupi stan, iako je po prilično zakasnio, bolje je da kupi sada nego da čeka, pogotovo ne sledeću godinu jer će biti manje gradnje, a čim se manje gradi manja je i ponuda, a tada cene idu gore. Nažalost mnogi faktori neće biti povoljni za kupce" - kaže Đoković.

Isto mišljenje deli i Dejan Milenković, izvođač radova. On objašnjava zašto je u ovom trenutku, za sve koji imaju novac najbolje da ulože u nekretninu.

- Cene stanova se neće vratiti na staro. Još uvek je potražnja veća od ponude. Svi koji imaju novac sada da kupe nekretninu, treba to odmah da urade, bez razmišljanja, jer to je najsigurnija investicija. Čuvanje novca u bankama je sada čist gubitak zbog visoke inflacije" - kaže Milenković, izvođač radova.

Ako uporedimo trenutne cene sa onima od pre tri godine, vidimo da je prosečan kvadrat stana u novogradnji u Beogradu poskupeo za gotovo 700 evra u odnosu na 2019. godinu, kada je mu je prosečna cena bila 1.613 evra.

U Beogradu se proda oko 20.000 stanova na godišnjem nivou, što je za grad od dva miliona stanovnika relativno mali broj. Ocena na međunarodnoj konferencije o nekretninama u Jugoistočnoj Evropi "Balkans Properti Forum 2022". da je ove godine potražnja za poslovnim prostorom udvorstručena i to je razlog što investitori i finansijeri nastavlju projekte u toj oblasti i trenutno grade oko 200.000 kvadratnih metara u Beogradu.

U Novom Sadu kvadrat je blizu 2.500 evra. U Nišu i Kragujevcu je još uvek moguće naći stan za 1.200 evra po kvadratu, dok u Pančevu, prosečna cena kvadrata je prešla 1.300 evra.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.