PARE NISU PROBLEM, ALI NEĆE U KRNJAČU: Rus postavio oglas i IZREVOLTIRAO Beograđane, nisu mogli da mu prećute!
Rusi, Foto: Google Earth

rat na društvenim mrežama

PARE NISU PROBLEM, ALI NEĆE U KRNJAČU: Rus postavio oglas i IZREVOLTIRAO Beograđane, nisu mogli da mu prećute!

"Na to sam navikao od života u Moskvi, tako da je u redu"

Objavljeno:

Cene kirija u Beogradu otišle su u nebesa poslednjih meseci, a kao glavni faktor uzima se sve veći broj Rusa i Ukrajinaca u našoj zemlji. Dok su za naše uslove neke kirije u domenu naučne fantastike, za goste koji su ovde našli spas od ratnog vihora ne predstavlja veliki problem, te su počeli da diktiraju i uslove kada se radi o pronalasku idealne nekretnine.

Na srpskom delu foruma Redit, osvanula je poruka jednog Rusa, koji je navodno dobio premeštaj iz Belgije za Beograd, te je ovim putem želeo da se informiše o cenama kirija u glavnom gradu Srbije. Tom prilikom, on je dao par uslova za idealan dom, navodeći da pored Beograda, u obzir dolaze i okolna mesta u blizini.

Park, Smrt, Azilant, Leševi, Loše vreme, Jesen, Beograd
foto: Aleksa Petrović

"Ja sam Rus koji živim u Belgiji i moja kompanija mi je nedavno rekla da ću morati da se preselim u sestrinsku kompaniju u Beogradu na godinu dana pre nego što budem premešten na drugo mesto. Imam par pitanja u vezi s tim, pošto nema toliko resursa za preseljenje u Srbiju. Koje su dobre oblasti u Beogradu? Ne smetaju mi jeftinija ili manja mesta, samo da su udobna i da imaju dobar internet (radim na daljinu). Kad smo kod toga, kakva je pokrivenost kućnim internetom? Mogu li očekivati da su predgrađa dobar izbor? Možete li preporučiti neke dobre veb stranice za pronalaženje mesta za iznajmljivanje na godinu dana? Tečno govorim ruski, tako da mogu da razumem dovoljno da se krećem po srpskim sajtovima", napisao je on.

Na ovu njegovu objavu, srpski državljani, ali i stranci ostavljali su brojne preporuke za mesto stanovanja, ali su se javljali i strani državljani koji su iznosili svoja iskustva u Beogradu.

"Šta god da radite, istražite cene/tržište smeštaja pre nego što platite kiriju. Samo da ne doprinesete stalnom balonu cena koji vaši sunarodnici pumpaju", bio je jedan od komentara na koje je Rus odgovorio:

"Sada to radim, gledam manji jednosobni stanovi oko 300 evra i dve sobe za 400-500 evra, znam da je više nego što su bili, ali teško je naći nešto jeftinije, ako nisu mesta kao Krnjača", odgovorio je Rus.

Stan
foto: Profimedia / printscreen Facebook

"Dobre oblasti“ su prilično subjektivne, jer ovde nemamo geta kao u SAD i EU, tako da nema sigurnih i nesigurnih delova grada, svi su prilično jednaki, ako pitate Srbina šta je dobro područje, on će vam reći ono blizu njegovog radnog mesta, pošto su najveći problem u Srbiji saobraćajne gužve, pa ako planirate da putujete 30 minuta do posla, srećno!

"Dakle, dobra područja za vas bi bila mesta u blizini prodavnica koje volite, neki parkovi, znamenitosti ili šta god vam je zanimljivo što vam daje osećaj "o, ja želim da živim tamo!“ vibracija. (Slučajni primer, svi IT radnici žive na području Novog Beograda, jer se tamo nalazi 90 odsto IT kompanija, prelazak preko mosta ako morate da radite u kancelariji je nemoguća misija tokom saobraćajne gužve od 7 do 10 sati, pa daju ruku i nogu da tamo dobiju stan, pošto mogu da daju mnogo novca, to je prostor koji je najskuplji za iznajmljivanje)."

Među komentarima je bilo i onih koji su Rusu morali da predoče da je zbog njihovog dolaska u Srbiju, tržište nekretnina eksplodiralo, a mnogi podstanari su ostali na ulici:

Kofer, Koferi
foto: Profimedia

"Imali smo priliv od 100.000 ruskih iseljenika, oni su bukvalno iznajmili svaku raspoloživu šupu, mi smo zemlja od 6,8 miliona ljudi, tako da možete zamisliti šta je 100.000 uradilo našem tržištu nekretnina, cene su eksplodirale i tamo nije ništa zanimljivo, ostali su samo smešno skupi stanovi, moraćete da kopate dosta za nešto pristojno. Takođe je i novembar, tako da studentima treba i stan, obično je zima lošija za pronalaženje mesta za iznajmljivanje, ovo je sada 10 puta gore, tržište bi trebalo da se stabilizuje oko proleća/leta sledeće godine", bio je jedan od komenatara, na šta je Rus odgovorio:

"Na to sam navikao od života u Moskvi, tako da je u redu. Tamo je skoro isto. Moraću da se selim ili ovog meseca ili početkom decembra, tako da je bolje da krenem dalje u smislu pronalaženja mesta. Mogu da priuštim šta god mi ponude, zaista, ali ne želim da preplatim i da doprinesem tržišnom balonu. Kopam tu i tamo već skoro nedelju dana, pretpostavljam da ću uskoro morati da se nagodim pošto mi je krajnji rok.

Zoran je pomagao Belki da se ojagnji, žena je vikala "nema više": "Posvađasmo se, ja kažem "ima još" i kad su pošle nogice, izvučem ga i vičem je - PETO"

U daljim komentarima, ljudi su mu nudili i opcije življenja van Beograda, a neki su istakli Batajnicu kao finansijski dobar potez:

"Ako radite na daljinu, možete živeti skoro svuda. Zašto se držati Beograda? Cene zakupa su od početka rata naglo porasle. Internet je dobar skoro svuda"

"Gde se nalazi vaša firma... Mislim ako se nalazi na Novom Beogradu, kao i svaka firma, moja najbolja preporuka bi bila da se nastanite u Batajnici. Nalazi se na periferiji Beograda, ali postoji voz koji ide veoma redovno i doveze vas tamo za samo 20 minuta (što je mnogo manje vremena koje biste proveli živeći u urbanijim sredinama i vozeći se tokom saobraćajne gužve, pošto je na NBG zaista gužva). Takođe neke dodatne pogodnosti bi bile: ne trošenje novca na gorivo, kao i znatno jeftinija kirija od onoga što biste platili u bilo kom području koje je urbanije".

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.