OVA ISTINA SE KRIJE IZA IZREKE KOJU ČESTO KORISTIMO! Niti je NASTA LUDA, niti je ŽENSKO, a pozadina je PRETUŽNA
Ilustracija, Foto: Petar Lazović, Printscreen/Facebook/Srbija (Stare slike)

neverica

OVA ISTINA SE KRIJE IZA IZREKE KOJU ČESTO KORISTIMO! Niti je NASTA LUDA, niti je ŽENSKO, a pozadina je PRETUŽNA

Zanimljiva priča o starom Beogradu

Objavljeno:

Svi bar jednom u životu upotrebili staru srpsku izreku “luda Nasta”, želeći da omalovažimo nekoga ili da pokažemo da to što ta osoba radi ili misli nije neko opšteprihvaćeno mišljenje ili da se ne ponaša u skladu sa nekakvim normama.

Međutim, priča, kako kažu istoričari, o “ludoj Nasti” sasvim je drugačija. Postoji nekoliko verzija ove priča, ali nijedna nije ružna, niti prikazuje Nastu kao lošu osobu.

Najčešće pominjana verzija ove priče je da je Nasta bio Beograđanin, poreklom Cincar, koji je živeo u Beogradu na Dorćolu i koji je velikodušno pomagao srpske ustanike. Kada je propao jedan od utanaka, Nasta je bio jedan od retkih koji nije hteo da ode.

Srbija, Vojska, Vojnici
foto: Printscreen/Youtube/Falcon

Pričalo se da je umeo da ide ulicama Beograda i dvojim krajem Dorćolom i da peva, trči – te su ga prozvali Ludi Nasta. Kažu i da je njegovo pravo ime bilo Anastas, odmilja Nasta. Važno je znati da govorimo o 18. i 19. veku.

Postoji i verzija da je posle neuspelog ustanka 1813. godine Nastas ostao u Beogradu, da nije uspeo da se povuče, da je Turcima izgledao kao “ludak”, te da su mislili da nije opasan po njih i poštedeli su ga.

Nasta, odnosno Anastas, vremenom je promenio pol. Zvuči čudno, no i nije jer, je ime Anastas, muško ime, postalo potpuno potisnuto. Verovatno ne znate mnogo ljudi koji se zovu Anastas. Međutim, obrnuto proporcionalno ime Anastasija je postalo popularno.

A simbolika se poigrala i sa Beogradom, baš na ovaj način. I sam Beograd je prestonica i grad koji je toliko puta bombardovan, uništavan, spaljivan, ali je svaki put vaskrsao kao feniks iz pepela.

Beograd, Stari Beograd
foto: Printscreen/youtube/ Eye Filmmuseum

I poslednje, ali i najvažnije, možda se iza ove priče o tome kako je od Nastasa, postala Nasta, odnosno kako je od muškarca, značenje izreke promenjeno u ženu, postoje mizogini elemeni, o čemu bi svakako lingvisti trebalo da govore.

Bilo kako bilo, Nasta, ako iz svega navedenog izvedemo zaključan nije bio lud, već je bio rodoljub (pomažući ustanike) i hrabar čovek (jer, nije hteo da napusti Beograd). Mislite o tome.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.