OVAKO SADA IZGLEDA OTROVNICA KOJA JE PRE 2 DANA PRESTRAVILA BEOGRAĐANE: Biolog nam je otkrio njenu DALJU SUDBINU!
Zmija otrovnica, Foto: BEO ZOO VRT, Printscreen

poskok u centru grada

OVAKO SADA IZGLEDA OTROVNICA KOJA JE PRE 2 DANA PRESTRAVILA BEOGRAĐANE: Biolog nam je otkrio njenu DALJU SUDBINU!

Zmije napadaju čoveka samo iz straha, i samo i jedino ukoliko ih nagazite

Objavljeno:

Informacija da je otrovna zmija pronađena u centru Beograda pre dva dana iznenadila je i preplašila građane.

Poskok jeste otrovna zmija koja živi u Srbiji, ali ipak ne bi trebao da se nađe u Beogradu, i to još na asfaltu strogog centra grada.

Građani koji su je uočili, pozvali su Zoohigijenu službu "Veterine Beograd" i prijavili sumnjivog gmizavca. Pomenuta služba je zatim nju bezbedno preuzela i odnela u Beogradski zoološki vrt.

Poskok, Zmija, Otrovnica
foto: Beo zoo vrt

Biolog Beo zoo vrta, Kristijan Ovari, otkrio nam je da se ova otrovnica od jutros više ne nalazi tamo, te da je Zavod za zaštitu prirode preuzeo. Ova institucija će dalje procesuirati to jest zmiju pustiti u prirodu.

ODAKLE OTROVNICA USRED GRADA?

Ono što najviše interesuje sve je odakle ova vrsta otrovnice u centru Beograda, daleko od njenog prirodnog staništa, a to nam je objasnio sagovornik.

Jedna od mogućnosti je da ju je neko doneo. S obzirom na to da dolaze hladni dani i da zmije postaju trome, te se teško se kreću, nije isključeno da ju je neko u svojoj radoznalosti pokupio i poneo. Ali, tek onda kad je shvatio šta je uradio, verovatno se uplašio pa je rešio da se svog neželjenog kućnog ljubimca ratosilja, pa ga je izbacio napolje, čime je ugrozio najpre samu zmiju pa onda i sve ostale građane", objašnjava biolog Beo zoo vrta.

Druga mogućnost bi mogla biti da se zavukla ispod nekog automobila koji je nedavno stigao iz prirode jer joj je tu bilo toplo, ali da je ispala iz vozila na putu.

Kristijan Ovari
Kristijan Ovarifoto: Printscreen

ŠTA ĆE DALJE BITI SA NJOM?

Mi smo, zajedno sa Zavodom za zaštitu prirode ustanovili da je u pitanju zdrava ženka dužine oko 50 centimetara. Za nas je bila lepa prilika da ona bude u zoološkom vrtu. Pružili smo joj prijatan tretman, a želja nam je da se ona vrati u svoje stanište, s tim što smo mi samo zaduženi za servisnu uslugu čuvanja jedinke. Jedino su kod nas postojali uslovi da se ona bezbedno očuva i zaštiti, dok će se nadležna institucija dalje pobrinuti za transport do prirode", objašnjava Kristijan Ovari.

On nam je dalje objasnio da je ubijanje ove jedinke zabranjeno, i da je ona jako korisna u prirodi. Takođe, otrov poskoka je jedna složena suspstanca koja se čak koristi u farmaceutskoj idustriji u izradi lekova.

1 / 2 Foto: Beo zoo vrt

OTROVNICE SE NE IZLAŽU U BEO ZOO VRTU

U Beoogradskom zoološkom vrtu ipak nećete moći da vidite izložene vrstu otrovnica, a kako nam je objasnio Kristijan Ovari, da bi ih posetioci mogli videti mora biti ispoštovan niz strogih mera.

Naš Zoo vrt inače ne drži zmije otrovnice, ali imamo uslova da privremeno budu kod nas, pa je tako i ranije bilo slučajeva kada je policija intervenisala te oduzela zabranjene vrste. One tada budu smeštene su u objektu za zmije, ali ne u izložbenom delu. Važno je napomenuti da posetiocima nisu dostupne. Mi ne želimo da bilo koga izlažemo bilo kakvoj opasnosti, i zato posetioci ne mogu videti otrovnice kod nas", rekao je za Espreso biolog.

ŠTA ČINITI NAKON UJEDA POSKOKA

Vladica Stanković iz Vladičinog Hana, koji se iz hobija bavi hvatanjem zmija, objasnio je za jedan portal da je najbitnije biti priseban.

Znači ne moramo da budemo negde na planini, u prirodi da bismo se čuvali od zmija, svašta može da nas snađe i u urbanim sredinama, ovaj primer je pokazao. Vladica kaže da je, bez obzira gde imate susret sa zmijom, najvažnija prisebnost.

- Potom istiskivanje otrova iz rane kao kad cedite bubuljicu, nikako ustima. Odmah se javljate u prvu zdravstvenu ustanovu, što je, naravno, mnogo lakše kad ste u gradu, gde je sve mnogo dostupnije. Mnogo tečnosti, ali nikako alkohol i što manje fizičkog napora - poučava nas Vladica, a podveske se, kaže, više ne praktikuju. Prisebnost je važna i kad ste negde u prirodi, pogotovo ako ste sami, jer morate nekome, Hitnoj, policiji ili članu porodice. javiti gde se tačno nalazite da bi mogli da dođu po vas", objasnio je Vladica.

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.