DA LI ZNATE KOJA VOZILA IMAJU PREDNOST NA KRUŽNOM TOKU NA SLAVIJI? Načelnik razrešio SVE NEDOUMICE!
Kružni tok na Slaviji, Foto: Printscreen/NAxi kamere

PRAVILA SAOBRAĆAJA

DA LI ZNATE KOJA VOZILA IMAJU PREDNOST NA KRUŽNOM TOKU NA SLAVIJI? Načelnik razrešio SVE NEDOUMICE!

Traka može da se veoma brzo promeni, na primer iz desne u srednju, praktično da se "preseče", ali samo ako se vozač uveri da je ta radnja bezbedna

Objavljeno:

Kružni tok je za mnoge nerešiv problem. To naročito važi za one koji ne voze često u Beogradu i drugim velikim gradovima, a onda kada stignu do Slavije, Bogoslovije ili Autokomande, na primer, počinje preznojavanje.

Većina zna za osnovno i "sveto" pravilo - vozilo koje je već u kružnom toku ima prednost u odnosu na automobile koji nailaze. Ali zašto je to tako?

Vrlo jednostavno, jer je to samo poštovanje najosnovnijih pravila saobraćaja.

"Ne postoji poseban član zakona koji propisuje pravila saobraćaja koja važe u kružnom toku", objašnjava Boban Miliković, zamenik načelnika Saobraćajne policije, koji je gostovao u emisiji SAT plus.

Na ulazu u kružni tok postoji obrnuti trougao koji jasno propisuje da se nailazi na ulicu sa prvenstvom prolaza. Svakako, ako na ulazu u kružni tok nema obrnutog trougla, onda prednost ima vozilo koje ulazi u kružni tok, iako su ovakve situacije u Srbiji prava retkost.

"Ova dva znaka zapravo obavezuju vozače koji nailaze da propuste vozilo koje je već u kružnom toku. Jedino ako dva vozila istovremeno ulaze na različite ulaze u kružni tok, to je dozvoljeno, iako su ovakve situacije veoma retke", dodaje Milinković u razgovoru sa Mladenom Alvirovićem, urednikom emisije SAT.

"Ukoliko se, na primer, tri vozila kreću paralelno u tri trake i hoće da izađu na isti izlaz, ponovo važe saobraćajna pravila, pa se najpre isključuje vozilo koje je najbliže izlazu, a ostali automobili menjaju trake, najpre auto u srednjoj traci, a potom i auto u krajnjoj levoj".

Međutim, najveća nedoumica je na Trgu Slavija, otkako su pre nekoliko godina iscrtane nove horizontalne linije. Naime, ista pravila važe i ovde, odnosno prestrojavanje iz trake u traku.

1 / 4 Foto: Printscreen Youtube

Traka može da se veoma brzo promeni, na primer iz desne u srednju, praktično da se "preseče", ali samo ako se vozač uveri da je ta radnja bezbedna.

Ipak, jedno pravilo je izuzetak na Slaviji i odnosi se na vozila javnog gradskog prevoza, kom pripadaju i taksisti.

"Obodna strana kružnog toka rezervisana je za autobuse, tramvaje, ali i taksiste koji su deo javnog gradskog prevoza. Dakle ako su oni u kružnom toku, oni imaju prednost na sva vozila, bez obzira da li ulaze, ili izlaze iz kružnog toka", objašnjava zamenik načelnika Saobraćajne policije.

(Espreso / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.