"PSEUDOINTELEKTUALCI SA VRAČARA I STANOVI OD 3.000 EVRA": Iskustvo Amerikanca na život u Beogradu!
Ilustracija, Foto: Espreso

ispovest

"PSEUDOINTELEKTUALCI SA VRAČARA I STANOVI OD 3.000 EVRA": Iskustvo Amerikanca na život u Beogradu!

U Beogradu, kaže, može da se uživa u umetnosti i muzici, engleski jezik i pokoja reč na srpskom sasvim su dovoljni za sporazumevanje u svakodnevnom životu, a gostoprimstvo koje je osetio, dodaje, ne sreće se svuda

Objavljeno:

Iako bi se za Srbiju moglo reći da je zemlja emigracije, nije tajna da je sve veći broj stranaca bira za svoj dom, pravdajući tu odluku jeftinijim životom, bogatom gastronomskom ponudom i gostoljubivošću našeg naroda koja se sreće retko gde u svetu.

Deo tih razloga u Srbiji je zadržao i svetskog putnika sa američkim pasošem, Džeka Epnera, koji se na internetu neretko oglašava sa impresijama koje nosi iz naše zemlje, ipak, jedno pitanje postavljeno na forumu Kvora dodatno ga je zaintrigiralo i nateralo da opiše i nekoliko karakteristika žvota u Srbiji, kojima baš i ne bi trebalo da se ponosimo.

"Ako imate prihod sa Zapada, Beograd je prilično pristupačan. Da radim ono što radim u Americi, jedva da bih mogao da priuštim da delim dom sa nepoznatim ljudima. Pogotovo u velikim gradovima. Ovde mogu sebi da priuštim veliki stan sa svim poželim, u komšiluku koji odaberem. Javni prevoz je ovde jeftiniji, hrana je prosečnih cena, rekao bih, zaista može da se uštedi na skoro svemu", krenuo je Epner da objašnjava zbog čega sve više stranaca bira da se skrasi u Beogradu.

Park, Smrt, Azilant, Leševi, Jesen, Loše vreme, Beograd
foto: Aleksa Petrović

U Beogradu, kaže, može da se uživa u umetnosti i muzici, engleski jezik i pokoja reč na srpskom sasvim su dovoljni za sporazumevanje u svakodnevnom životu, a gostoprimstvo koje je osetio, dodaje, ne sreće se svuda.

"Bez obzira iz kog razloga sam pozvan u nečiji dom, uvek me nude nečim za piće (makar i samo vodom, ali obično kafom i rakijom). Srbi su veoma porodično orijentisani, tako da uvek prihvatam ove pozive sa velikim poštovanjem, jer iako se čine prilično prijateljski raspoloženi, verujem da nije mala stvar biti pozvan u nečiji dom, a dobio sam mnogo poziva u ono kratko vreme koliko sam ovde", nastavio je Džek sa pohvalama.

Sa druge strane, primetio je da u Beogradu kvalitet vazduha nije sjajan, smeta mu pušenje u zatvorenom prostoru, žali se na sporu i napornu birokratiju.

"Ovde baš i ne vlada intelektualna kultura. Neko drugi je već pomenuo pseudointelektualizam, i da, lično sam ga upoznao na Vračaru. Drugi su pominjali birokratiju, mada kažu da to baš i ne pogađa strance. Naprotiv, ako zaista želite da živite ovde, da biste dobili boravak postoji brdo papirologije i skoro sve treba da se završi na srpskom jeziku, a nema pravog uputstva kako da se to uradi", piše Epner.

Na kraju, Džek koji je u našoj zemlji boravio pre dve godine, zaključuje da je Srbija, uprkos nedostacima koje je naveo, "bolja za život od drugih mesta" i otkriva još jednu uznemirujuću činjenicu koju stranci neretko osete na svojoj koži.

Park, Smrt, Azilant, Leševi, Loše vreme, Jesen, Beograd
foto: Aleksa Petrović

"Uživam u velikom stanu, uživam u tome što mogu da biram gde ću da živim bez ikakvih problema (minus glupost da stan sa četiri spavaće sobe na Savskom vencu strancima pokušavaju da naplate 3.000 evra), šetam okolo bez brige o bezbednosti i čak dobijam osmehe od slučajnih prolaznika na ulici. Ovo ne možete da pronađete u većini gradova, i ja se stvarno, stvarno nadam da se to neće promeniti. Ne želim da dođe toliko stranaca da promeni sve ovo, ali sviđa mi se što sam ovde lepo dočekan i Beograd je sjajan grad na mnogo načina", zaključio je Epner.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.