Pucamo 10.000 evra dnevno! VREDI LI UKRAŠENI BEOGRAD TOLIKO? (ANKETA)
Foto: Jelena Vučetić, Profimedia

pitali smo i vlast

Pucamo 10.000 evra dnevno! VREDI LI UKRAŠENI BEOGRAD TOLIKO? (ANKETA)

Novogodišnja rasveta bila je trn u oku građana od početka oktobra, kad su prva svetla ovih ukrasa zasjala. Evo koliko na dnevnom nivou ovo zadovoljstvo košta građane Beograda
Objavljeno: 09:37h

I dok nam nad glavama i dalje sijaju lampioni i svetleći ukrasi širom Beograda, a odavno smo se otreznili od novodišnjeg slavlja, mnogi građani pitaju se, kao i svake godine, koliko nas ovo "zadovoljstvo" košta.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- 150 miliona dinara i dodatnih dva i po miliona za struju - tako su troškove za novogodišnju rasvetu pred Novu godinu za Espreso sumirali iz gradske vlasti za Espreso.

foto: Natalija Atanacković

Rasveta je postavljena 2. oktobra, a ni tada, ni danas nismo saznali kada će biti uklonjena.

No, to nije sve. Ove godine grad je ukrašen više nego obično. Umesto 27 - 51 lokacija je zasijala punim sjajem.

No, kad se uzme digitron, praznična euforija dobija drugačiji smisao: 1.250.000 evra, ako podelimo na 120 dana, pod uslovom da se rasveta "isključi" za koji dan, nas je koštala skoro 10 i po hiljada evra dnevno!

No, iako iz Grada Beograda ni danas nismo dobili odgovore kada će biti skinuta rasveta, koliki su konačni troškovi, kao i od koje firme je kupljena oprema za ukrašavanje, ranije su ove troškove pravdali - zaradom!

foto: Beta

- Ovo je investicija u turizam, a troškovi su zanemarljivo mali u odnosu na prihode od turističkih poseta, poručio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali po postavljanju ukrasa u prestonici.

Međutim, "običnim" ljudima ovo ne znači mnogo, jer osećaju da pare iz budžeta koji pune porezima - cure bez preke potrebe.

- Ma pogledajte gladne i bedne širom Srbije, smrzavaju se bez struje. Bolnice nam liče na horor mesta, a plaćamo ukrase i svetla! U redu mi je ono oko nove godine 15 dana pre i posle, dakle mesec, evo i dva, ali nekad i po šest meseci drže ovu rasvetu - kaže besna Beograđanka.

foto: Beta

I na društvenim mrežama - nezadovoljstvo!

Sporan i tender?!

I ne samo zbog troškova - novogodišnja rasveta u Beogradu problematična je i zbog tendera kojim je nabavljena.

Uprava za javne nabavke pokrenuće postupak utvrđivanja da li je tender za novogodišnju rasvetu u Beogradu bio regularan, prenela je Pištaljka.

Kako je preneo ovaj portal, firma "Kip lajt" je neprikosnoveni pobednik na tenderima za novogodišnju rasvetu u Beogradu u proteklih nekoliko godina, a ove godine osim za nabavku novogodišnjih ukrasa dobio je i tender za njihovu popravku vredan 2.994.110 dinara.

Sporno je, prema navodima Pištaljke, što je tenderom traženo da dekorativni elementi u Beogradu budu kao na fotografijama koje su preuzete iz kataloga grčke firme "Fotodiastasi" i koje u Srbiji prodaje samo firma "Kip lajt" iz Beograda.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.