PITALI SMO BEOGRAĐANE KAKO ŠTEDE STRUJU? Poskupljenje je već NA SNAZI, a oni imaju HIT CAKE! (ANKETA)
Espreso anketa, Foto: Espreso

ESPRESO ANKETA

PITALI SMO BEOGRAĐANE KAKO ŠTEDE STRUJU? Poskupljenje je već NA SNAZI, a oni imaju HIT CAKE! (ANKETA)

Ekipa portala Espreso odlučila je da proveri da li građani planiraju i na koji način da štede struju

Objavljeno:

Cena struje za domaćinstva i male kupce od prvog septembra je veća za 6,5 odsto.

Računica Agencije za energetiku pokazuje da je prosečna cena kilovat-sata sada 8.144 dinara. Glavno pitanje poslednjih dana je kako prezimeti i na koji način što viđe uštedeti.

Tim povodom, ekipa portala Espreso odlučila je da proveri da li građani planiraju i na koji način da štede struju. Odgovori su podeljeni, dok jedni već prave plan kako da uštede što više, drugi o štednji ni ne razmišljaju.

Anketa, Struja
foto: Espreso

"Štedeću je tako što neću da uključujem tri TA peći nego jednu ili dve, drugo nemam, štednjak treba, veš mašina treba, usisivač treba, drugo nemam", izjavila je jedna Beograđanka za portal Espreso.

Anketa, Struja
foto: Espreso

"Ja neću štedeti zato što štedim sve vreme", rekla je naša sagovornica.

Jedna sugrađanka nam je rekla da se ne opterećuje toliko štednjom struje i da životne navike neće menjati.

Anketa, Struja
foto: Espreso

"Neću obraćati pažnju na štednju struje, biće kao i do sada. Ne predstavlja mi problem ako mislite novčano. Ja se ne razumem i stvarno ne znam koliko je to poskupljenje ali već neke restrikcije u našoj kući imamo još odavno i znamo šta, kad i kako, npr. uključivanje bojlera, to je jedina stavka. Inače se grejemo na gas tako da nije nikakav problem to plaćanje struje još uvek.

Ostatak Espreso ankete pogledajte u videu ispod:

Podsetimo, Savet Agencije za energetiku dao je krajem jula saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje.

Kako se navodi, prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama – domaćinstva i mali kupci – utvrđena je na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju ovim kupcima.

Električar, Struja
foto: Printscreen/youtube/ Vesic, Profimedia

Inače, račun za struju čini nekoliko stvari: obračunska snaga u kilovatima, trošak garantnog snabdevača, naknada za povlašćene proizvođače električne energije, naknada za unapređenje energetske efikasnosti, odnosno za obnovljive izbore energije, akciza, PDV i obavezna taksa za javni medijski servis.

Podsećamo, Vlada Srbije je donela zaključak kojim preporučuje Elektroprivredi Srbije (EPS) da kupcima na komercijalnom tržištu, odnosno privredi, električnu energiju od 1. septembra do kraja ove godine prodaje po ceni od 95 evra po megavat satu (MWh) bez PDV.

Dosadašnja cena električne energije za privredu je bila 75 evra po MWh, a novu cenu je predložilo ministarstvo privrede.

U zaključku vlade je navedeno da preporuka i da kupcima koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje cena električne energije posle 1. septembra bude 123,5 evra po MWh, bez PDV.

Za komapnije u odbrambenoj industriji preporučena cena električne energije od 1. septembra do 31. decembra ove godine je 86,13 evra po MWh, bez PDV-a.

Struja, Ušteda struje, Račun za struju
foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Po toj ceni struju bi nabavljali i Jumko iz Vranja i Trajal korporacija iz Kruševca.

Iz Vlade Srbije saopšteno je da je na današnjoj sednici doneto više zaključaka koji se odnose na cenu električne energije: za rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, za period od 1. septembra do 19. novembra 2022. godine, kao i za kupce električne energije – pravna lica koja su nosioci odbrambenih tehnologija i članova grupacija u skladu sa Uredbom o grupaciji odbrambena industrija Srbije, za period od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine.

Donet je i zaključak koji se odnosi na cenu električne energije kupcima na komercijalnom tržištu, takođe za period od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine.

„Vlada Republike Srbije preporučila je JP Elektroprivreda Srbije, snabdevaču koji obavlja rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, da rezervno snabdevanje nakon 1. septembra 2022. godine obavlja po ceni od 123,5 evra/MWh, bez PDV. Ovaj zaključak se primenjuje do 19. novembra tekuće godine“, navela je Vlada Srbije.

Struja, Račun za struju
foto: Nemanja Pančić, Marina Lopičić

Na sednici je usvojen i Zaključak o ceni električne energije kupcima na komercijalnom tržištu, od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine.

„Vlada je preporučila EPS-u da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu ugovore o snabdevanju zaključuje po jedinstvenoj ceni od 95 evra/MWh bez PDV-a za taj period. Usvojeni zaključak obezbeđuje nesmetano funkcionisanje privrednih subjekata u Srbiji“, navela je Vlada.

Članovi vlade usvojili Zaključak o ceni električne energije kupcima električne energije – pravnim licima koja su nosioci odbrambenih tehnologija i članovima grupacije u skladu sa Uredbom o grupaciji odbrambena industrija Srbije, za period snabdevanja od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine.

„Vlada je preporučila EPS-u da tim kupcima ponudi zaključenje ugovora o snabdevanju po jedinstvenoj ceni električne energije od 86,13 evra/MWh bez PDV-a. Ovim se obezbeđuje nesmetano funkcionisanje privrednih subjekata u odbrambenoj industriji u Republici“, saopštila je Vlada.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za
02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media