SUTRA ĆE U ŠKOLSKE KLUPE BEOGRADSKIH ŠKOLA SESTI 17.230 PRVAKA: Prohtevi roditelja RAZNOLIKI!
Đaci, Foto: Profimedia

Najviše đaka u zadnjih 13 godina

SUTRA ĆE U ŠKOLSKE KLUPE BEOGRADSKIH ŠKOLA SESTI 17.230 PRVAKA: Prohtevi roditelja RAZNOLIKI!

Najveća "gužva" biće u OŠ "Danilo Kiš" u naselju Stepa Stepanović, gde će u klupe sesti više od 292 malih đaka u deset odeljenja

Objavljeno:

U školske klupe će sesti 17.230 učenika prvog razreda, što je čak 2.000 učenika više nego u 2010. godini, kada ih je bilo 15.353.

Najviše novih đaka upisaće osmoletke u Novom Beogradu - 2.350 do sada, a najmanje u Sopotu - 143. Broj učenika prvog razreda je veći i od desetogodišnjeg proseka, koji iznosi 16.315 mališana po generaciji. Posle škola u Novom Beogradu, najviše đaka upisanih u prvi razred ima na Voždovcu - 1.949 i u Zemunu - 1.819.

Škola, Definfekcija
foto: Printscreen/RTS

Najveće povećanje broja najmlađih đaka u klupama, u odnosu na prošlu godinu, biće u školama na Novom Beogradu, Voždovcu, Paliluli i u Obrenovcu. Više od 1.500 prvaka krenuće u škole na Paliluli - 1.803 (1.765 prošle godine), na Čukarici - 1.770 (1.726) i Zvezdari - 1.507 (1.519). U Rakovici će u klupe sesti 985 (981) učenika, Grockoj - 812 (851), Vračaru - 702 (740), Obrenovcu - 764 (604), Starom gradu - 579 (534), Surčinu - 481 (480), Sopotu - 141 (195).

Za većinu roditelja polazak u školu je veliki događaj, pa nekoliko meseci ranije počinju da se raspituju, uglavnom kod drugih majki i očeva, kakav je koji učitelj. Psiholozi, međutim, smatraju da je to pogrešno, jer ako je jedan učitelj dobar nekom detetu, ne mora da znači da će biti i drugom. Oni ističu da mame i tate treba posao izbora učitelja da prepuste stručnjacima.

Prema rečima Dragoljuba Gačića, direktora OŠ "Nikola Tesla" u Vinči, koja je najveća u Srbiji, prilikom formiranja odeljenja prvo se vodi računa o polnoj strukturi, odnosno da bude približno jednak broj dečaka i devojčica. Zatim se uzima u obzir njihov uspeh na testiranju, koji se rangira na skali od jedan do pet, pa se vodi računa da ne budu u odeljenju samo oni najbolji ili najlošiji.

- Gleda se i stručna sprema roditelja, tako da u odeljenju treba da budu deca čiji su roditelji raznih zanimanja, ali i različitih stepena obrazovanja - objašnjava Gačić.

- Vodi se računa i da mališani koji su bili zajedno u vrtiću nastave druženje i u školi, ali je to nemoguće ako je, recimo, desetoro takve dece. Imamo i specijalne želje pojedinih roditelja da dete bude kod određene učiteljice, sa drugom iz obdaništa ili da ne bude u odeljenju sa nekim detetom. Škola, ako je u mogućnosti, može da ispuni te želje, ali tek kada se ispoštuju osnovni kriterijumi.

Deca, Đaci, Škola
foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Mališani, koji imaju neke hronične bolesti raspoređuju se po različitim odeljenjima, kako ne bi svi bili u jednom. Da li dete nosi naočare, da li je levoruko, takođe su neki od kriterijuma koji se koriste prilikom formiranja odeljenja.

U školske klupe će sesti dečaci i devojčice rođeni od 1. marta 2015. godine do 28. februara 2016.

Najveća "gužva" biće u OŠ "Danilo Kiš" u naselju Stepa Stepanović, gde će u klupe sesti više od 292 malih đaka u deset odeljenja. Slede "Nikola Tesla" u Vinči sa 270 prvaka i "Pavle Savić" u Mirijevu sa 260 najmlađih učenika. Ove tri osmoletke su, zajedno, upisale više prvaka nego sve škole na Starom gradu, Savskom vencu, Vračaru, Obrenovcu, Lazarevcu, Mladenovcu ili Surčinu.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.