OVO JE NAJPOZNATIJA PREČICA U BEOGRADU: Svakodnevno prođe HILJADE ljudi, pogledajte gde se NALAZI!
Najpoznatija prečica u Beogradu, Foto: Emilija Jovanović

ZANIMLJIVO

OVO JE NAJPOZNATIJA PREČICA U BEOGRADU: Svakodnevno prođe HILJADE ljudi, pogledajte gde se NALAZI!

Radovi na proširenju ove ulice, koja svakodnevno vrvi od ljudi, počeli su početkom juna, a raskopana je sve do početka Ulice maršala Birjuzova

Objavljeno: 07:35h

Beograd je grad koji ima oko 8.000 ulica, svaka od njih ima svoju istoriju, važan značaj i položaj, a ono što mnogi Beograđani ne znaju je da je jedna od najkraćih prestoničkih ulica zapravo i najprometnija.

U pitanju je Sremska ulica, koja vodi do jednog od najpoznatijih podzemnih prolaza u Beogradu, na Zelenom vencu, kroz koju svakodnevno prođe na hiljade sugrađana i koja je najverovatnije najpoznatija beogradska prečica.

Naime, ukoliko hoćete sa Zelenog venca da dođete peške do Terazija, Trga Republike ili Knez Mihailove ne ostaje vam mnogo opcija - tu je strma i bučna Prizrenska koja pri tom vodi okolo na Terazije, još strmije stepenište preko Terazijske terase koje takođe ne vodi na Trg, zaobilazna Carice Milice i, konačno, Sremska - glavna pešačka prečica u centralnom delu Beograda.

Zeleni venac
foto: Printscreen/Google Maps

Koliko je ova ulica prometna govori i činjenica da svi oni koji žele najkraćim putem da dođu od Terazija, Knez Mihailove i Trga republike do Zelenog venca, koji je glavno stajalište za za odlazak na Novi Beograd, u Zemun, pa i u delove Čukarice i Rakovice, prolaze upravo kroz Sremsku.

Beograđani kroz Sremsku uglavnom idu užurbano, s jedne strane na autobus, a sa druge strane ka Trgu republike i Terazijama.

Ljudi se obilaze i mimoilaze, prepliću i ponekad sudare, a reč "pardon" se u Sremskoj sigurno čuje često kolko i u gradskom prevozu.

Potrebno je malo i umeća da se “izvučete” iz ove ulice, a da nikome ne presečete put.

Zeleni venac
foto: Nebojša Mandić

Počela rekonstrukcija

Radovi na proširenju ove ulice, koja svakodnevno vrvi od ljudi, počeli su početkom juna, a raskopana je sve do početka Ulice maršala Birjuzova.

Veći deo ulice je raskopan i ograđen građevinskom ogradom, a za pešake je ostavljen vrlo mali prostor, pa je vrlo moguće da ćete se "očešati" o osobu koja vam dolazi iz suprotnog smera.

Rekonstrukcija Birjuzove ulice završena je 2017. godine, a planiranim radovima u Sremskoj biće zamenjen postojeći asfaltni zastor sa niveleaciono razdvojenim kolovozom i trotoarom u dužini od 165 metara i površine 3.200 metara kvadratnih.

Nakon uređenja ova ulica biće potpuno uklopljena u pešačku zonu sa zastorom od kamenih ploča, sa novim osvetljenjem i mobilijarom.

Pored novih kamenih ploča, u planu je da se ovim radovima obuhvati i podzemni prolaz koji će dobiti hidroizolaciju.

Havarija, Komunalno, Deligradska, Vodovod, Radovi
foto: Aleksandar Čolić

Takođe, na mestu priključenja ulica Kolarčeve, Kneza Mihaila i Sremske projektovana su dva automatska potapajuća i osam fiksnih stubića za kontrolu ulaza vozila u pešačku zonu Knez Mihailove ulice.

Projektom je predviđena i izrada konstrukcije za tzv. zeleni zid, u skladu sa idejnim rešenjem koje je izradilo JKP "Zelenilo - Beograd". Dekorativna instalacija biće postavljena na zid koji formira plato ispred Agrobanke, a sadržaće ozelenjene pergole sa zalivnim sistemom.

Ugovor za projektovanje i izvođenje vredan je 88 miliona dinara, a rok za završetak radova je 120 dana od uvođenja izvođača u posao.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.