DA LI ZNATE KAKO JE ZELENI VENAC DOBIO IME? Krstila ga je jedna NEMICA, sve je počelo od kafane
Zeleni venac, Foto: google.com/maps

ISTORIJA BEOGRADA

DA LI ZNATE KAKO JE ZELENI VENAC DOBIO IME? Krstila ga je jedna NEMICA, sve je počelo od kafane

Po prirodi vredna, ova Nemica je od kafane napravila ugledno mesto

Objavljeno:

Urbano naselje Zeleni venac, žargonski “Zelenjak” nalazi se na teritoriji opštine Savski venac i manjim delom Stari grad u samom centru glavnog grada. Povezuje ga Prizrenska ulica sa Terazijama i Brankov most sa Novim Beogradom. Čitav kraj ime je dobio po kafani koja se nalazila na mestu današnjeg restorana Mekdonalds. A i ta kafana je imala neobičnu priču – prvi zakupac je bila jedna Nemica, gospođa Herman. Ona je sa mužem šeširdžijom i troje dece došla u Srbiju u potrazi za boljim životom.

Nažalost, muž joj se usput razboleo i umro. Hrabra i jaka, gospođa Herman ga je sahranila i nastavila dalje. Kako je od muža naučila šeširdžijski zanat, pokušala je da se od toga izdržava u Beogradu. Nije joj išlo, pa je zakupila kafanu od poznatog političara i ustavobranitelja – Alekse Simića.

1 / 6 Foto: Espreso

Po prirodi vredna, ova Nemica je od kafane napravila ugledno mesto koje su posećivali svi beogradski boemi, ali i mnoge značajne ličnosti tog vremena. Na spratu je držala sobe za noćenje. Umesto naziva, ona je istakla limenu tablu sa vencem od zeleno obojenog lišća. I, tako je “rođen” – Zeleni venac.

O tome zašto je gospođa Herman izabrala baš venac postoji nekoliko legendi, ali jedna od najlogičnijih ima veze sa grobljem koje se nekada nalazilo blizu nje. Vojin Puljević piše: “Na mestu gde je nekada bilo groblje, na Zelenom vencu, ostala samo stara grobljanska kafana, koja je i dobila ime po vencima, kojima su kićeni grobovi“.

Kada je 1920. pored otvorena jedna od najmodernijih pijaca tog vremena bilo je logično da je “krsti” obližnja kafana, a isto ime poneo je i čitav kraj.

Kafana je preživela oba svetska rata, a srušena je tek šezdesetih godina prošlog veka da bi se tu podigla autobuska okretnica, a kasnije i Mekdonalds.

(Espreso / Istorijski zabavnik / Milica Odalović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.