ZAŠTO "MALO JAČA" KIŠA POTOPI BEOGRAD? Klimatolog za Espreso otkrio da li će LETO 2022. biti u znaku NEVREMENA!
Foto: Nebojša Mandić, Printscreen/youtube, PRINTSCREEN/INSTAGRAM/SERBIALIVE_BEOGRAD_REZERVA, beta/nikša miletić

TOPLOTNI TALASI, LOKALNE POPLAVE...

ZAŠTO "MALO JAČA" KIŠA POTOPI BEOGRAD? Klimatolog za Espreso otkrio da li će LETO 2022. biti u znaku NEVREMENA!

Razlog za sve ekstremnije pljuskove se može potražiti u globalnom fenomenu- klimatskim promenama

Objavljeno:

Juče je Beograd pogodilo izuzetno snažno nevreme koje je poplavilo ulice i izazvalo kolaps u saobraćaju.

Zbog velike količine kiše koja je pala u prestonici pojedine saobraćajnice su potopljene, jer atmosferska kanalizacija nije mogla da primi toliku količinu vode.

Nevreme je zahvatilo i druge krajeve Srbije, a grad je u pojedinim ivanjičkim selima ponovo napravilo havariju.

Fotografije i snimci potopljenih ulica mnoge su podsetile na nevreme koje je 2019. godine pojedine ulice skoro pretvorilo u reke. I tada su ogromne količine kiše pale u svega par sati.

Kiše u letnjem periodu nisu neobična pojava, ali ovako snažne nepogode, koje se sve češće dešavaju, svakako su zaokupile pažnju javnosti.

Razlog za sve ekstremnije pljuskove se može potražiti u globalnom fenomenu- klimatskim promenama.

Zašto "malo jača" kiša potopi gradove?

Ekstremni vremenski događaji nisu karakteristični samo za naš region, nego za celu planetu.

Naučnici takve pojave objašnjavaju time što je topliji vazduh u stanju da zadrži više vlage, a kako temperatura raste veća količina vodene pare ostaje u atmosferi i zbog toga kada dođe do padavina one budu znatno snažnije nego pre.

Povećava se intenzitet padavina- veća količina kiše padne za kraće vreme, pa umesto da kiša pada nedelju dana umereno, ista količina vode će pasti tokom dva dana.

1 / 4 Foto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd_rezerva

Raspored padavina danas nije isti kao raspored padavina u prošlosti. Samim tim ni infrastruktura nije prilagođena da primi takvu količinu vode u kratkom periodu. Rezultat toga su poplave, neretko i velike štete.

Šanse za događaje sa ekstremnom količinom padavina se povećavaju zagrevanjem planete, pa se na globalnom nivou ulaži veliki napori kako bi se ljudski gubici i materijalne štete predupredili.

Tek je u skorijoj prošlosti razvoj informacionih tehnologija naučnicima omogućio da naprave modele koji će sa velikom preciznošću moći da predvide razvoj oluja sa ekstremnim količinama padavina.

Promenjeni klimatski uslovi nisu kraj priče o klimatskim promenama, pa tako u budućnosti možemo očekivati pogoršanje situacije i u Srbiji kada su u pitanju bujične poplave i ekstremne padavine.

Klimatolog Vladimir Đurđević za Espreso ističe da leto 2022. godine može biti u znaku temperaturnih oscilacija i nestabilnih vremenskih (ne)prilika.

- Ovog leta možemo očekivati još toplotnih talasa. Postoje šanse i za nevreme, grad i lokalne poplave. Klima je promenjena, sve je u tom kontekstu postalo ekstremnije, navodi dr Vladimir Đurđević, klimatolog.

dr Vladimir Đurđević
dr Vladimir Đurđevićfoto: Printscreen/Youtube

"Pakleno" leto 2022. godine

Prema dugoročnoj prognozi temperatura u julu i avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, a količina padavina u granicama ili ispod proseka. Toplotni talasi ovog leta nas definitivno neće zaobići.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ovako izgleda detaljnija prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda za leto 2022. godine:

JUL 2022: Topliji i malo suvlji jul. Toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.5ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30.0ºS.

Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 30 mm.

AVGUST 2022: Topliji i suvlji avgust. Toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.0ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1,8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.5ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 36 mm.

Prognostički materijal posle 6. jula ima signal za konkretnije osveženje uz češće pljuskove i period svežijeg vremena bez vrućine, koji bi se mogao produžiti do oko 11. jula, a trenutne prognoze ukazuju na to da je taj period počeo.

Podsetimo, RHMZ je danas izdao upozorenje da se u petak i u subotu očekuju obilne padavine u krajevima južno od Save i Dunava, naročito na jugozapadu i jugu Srbije i to od 20 do 40 mm za 24 sata, lokalno i više.

U toku noći ka suboti i u subotu tokom dana padavine će se dodatno intenzivirati na istoku i jugoistoku zemlje uz količinu kiše i do 60 mm za 24 sata.

Prema prognozi vremena, sutra će veći deo dana biti pretežno sunčano i umereno toplo. Duvaće slab i umeren vetar, severozapadni. Najniža temperatura od 13 do 19, a najviša od 28 do 32 stepena.

Uveče i u toku noći na severu i zapadu Srbije naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.