NEZADOVOLJNI RADNICI FIJATA BLOKIRALI AUTO-PUT KOD SAVA CENTRA: Protest preselili u Beograd (VIDEO)
Blokada radnika Fijata, Foto: Printscreen Instagram / Serbia live

BLOKADE

NEZADOVOLJNI RADNICI FIJATA BLOKIRALI AUTO-PUT KOD SAVA CENTRA: Protest preselili u Beograd (VIDEO)

Zaposleni u Fijatu su protestovali i u ponedeljak, kada su na dva sata blokirali magistralni put Kragujevac-Kraljevo-Čačak

Objavljeno: 13:28h

Radnici kragujevačkog Fijata blokirali su auto-put kod mosta Gazela na Novom Beogradu. Oni su autobusima i automobilima stigli u glavni grad da, kako kažu, izraze nezadovoljstvo zbog načina na koji se rešava pitanje viška zaposlenih u preduzeću čiji je većinski vlasnik italijanska kompanija Stelantis, a manjinski Vlada Srbije. Istakli su i da ne prihvataju socijalni program koji im je ponuđen i da insistiraju da otpremnina za one koji napuštaju fabriku bude 1.000 evra po godini staža, a ne 200 evra kao što im nudi poslodavac.

Prethodno su radnici u petak saopštili da su pregovori sa Vladom Srbije propali, dok je premijerka Ana Brnabić i juče ponovila da to nije tačno. Brnabić je istakla da su radnici umesto pregovora izabrali izlazak na ulicu, jer nisu sačekali da se završi proces prijave za rad u inostranstvu, nakon kojeg bi trebalo da dobiju novu ponudu za socijalni program. Predsednica Vlade Srbije je rekla da je pitanje otpremnina stvar međusobnih pregovora, a ne razgovora preko medija.

Zaposleni u Fijatu su protestovali i u ponedeljak, kada su na dva sata blokirali magistralni put Kragujevac-Kraljevo-Čačak i najavili da će, ukoliko Vlada Srbije ne ispuni njihove zahteve, doći u Beograd. U ponedeljak je istekao rok za prijavu radnika za dobrovoljni odlazak u fabrike u Italiju, Slovačku, Nemačku i Češku, ali ni menadžment Stelantisa, ni Vlada još nisu saopštili koliko se radnika prijavilo. Prema ranijim najavama, posla u njihovim pogonima van Srbije ima za oko 1.000 radnika, a u prvom krugu, do prošlog petka, se prijavilo samo 140 radnika, zbog čega je taj rok produžen do 20. juna.

1 / 3 Foto: Printscreen Instagram / Serbia live

Šta Stelantis i Vlada Srbije nude?

Vlada Srbije i Stelantis su pre nekoliko dana saopštili da je utvrđen takozvani broj zaštićenih radnika, odnosno da je sada poznata struktura ljudi koji neće dobiti socijalni program, već će ostati zaposleni u Fijatu u Kragujevcu i u naredne dve godine. Naveli su da će u tom procesu, biti zaštićene ranjive kategorije i žene i da će garantovati radna mesta onima koji se odluče za rad u inostranstvu. Potvrđeno je obavezivanje Stellantisa da će garantovati radna mesta zaposlenima FCA Srbija koji će provesti jedan period u inostranstvu nakon što se vrate u Srbiju, kao i da isti uslovi za rad u inostranstvu kao za FCA Srbija važe i za FCA Plastiku, Slobodnu zonu FAS, FAS Akademiju.

U zaštićene ranjive kategorije i žene spadaju: žene na trudničkom ili porodiljskom odsustvu, majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga, samohrani roditelji maloletne dece (udovci/udovice), majke sa decom do 5 godina, žene u procesu vantelesne oplodnje i osobe sa teškim invaliditetom.

Što se tiče plana transformacije, Stellantis je unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca) tako da će bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biti isplaćen u dve rate, veći deo iznosa pre polaska, a niži po povratku u Srbiju. Tako će radnici koji se odluče za Slovačku primiće 11.000 unapred, a bonus od 6.000 evra biće im isplaćeno kada se vrate u Srbiju.

Vlada Srbije i FCA Srbija navode da će omogućiti zaposlenima da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju, kao i da će omogućavati da se zaposleni i njihove porodice periodično sastaju, organizovanjem redovnih autobuskih linija iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu.

Radnici ukazuju da je najveći problem dug vremenski period koji bi trebalo da provedu u inostranstvu i navode da nisu upoznati sa uslovima kojima bi bili izloženi u Italiji ili Slovačkoj.

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.