BEOGRAD DANAS SLAVI: Patrijarh Porfirije služiće liturgiju, domaćin je Vesić!
Ilustracija, Foto: Printscreen

Spasovdanska litija

BEOGRAD DANAS SLAVI: Patrijarh Porfirije služiće liturgiju, domaćin je Vesić!

Patrijarh Porfirije služiće tu molitvu za mir i blagostanje, a potom se obratiti građanima

Objavljeno:

Glavni grad Srbije obeležava svoju slavu - praznik Vaznesenje Gospodnje, poznat i kao Spasovdan, sa porukom "Beograd se moli za mir".

U 9 časova, u istoimenoj crkvi, poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije služiće liturgiju sa rezanjem slavskog kolača. Domaćin slave je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Spasovdanska litija koju će predvoditi patrijarh Porfirije, krenuće ispred Vaznesenjske crkve u 18h, zastaće na Trgu Slavija gde će se čitati Jevanđelje i održati molitva za mir, da bi stigla na plato kod Hrama Svetog Save, na Vračaru.

1 / 7 Foto: Printscreen/RTS

Patrijarh Porfirije služiće tu molitvu za mir i blagostanje, a potom se obratiti građanima.

Najavljujući svečanost, episkop Jerotej, pomoćnik patrijarha, rekao je da se "u ovim smutnim i nemirnim vremenima u svetu mir javlja kao nasušna potreba i imperativ".

Građani su pozvani da pred početak litije kolonu formiraju u Ulici Kneza Miloša, jer se očekuje da će kod Vaznesenjske crkve biti velika gužva.

Kod Hrama Svetog Save predviđen je umetnički program, u kojem će, između ostalih, nastupiti Dečiji hor "Čarolije", Kulturno-umetničko društvo "Abrašević", Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", a na završetku Cane, Anton i Veronauksi.

Praznik Vaznesenje Gospodnje je kao slavu Beograda 1403. godine ustanovio despot Stefan Lazarević, nazvan Stefan Visoki (1377-1427).

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.