SUTRA ĆE MASA BEOGRAĐANA IZAĆI NA ULICU: Znate li o čemu se radi?
Proslava Spasovdana u Beogradu, Foto: Marina Lopicic

poznato kuda će ići litija

SUTRA ĆE MASA BEOGRAĐANA IZAĆI NA ULICU: Znate li o čemu se radi?

„Kada su Turci osvojili Beograd 1521. godine, svi hrišćani su proterani iz Beograda za Istanbul i na taj dugi marš išli su iza ikone Bogorodice, iza mošti carice Teofane i delića Časnog krsta. To i danas radimo“

Objavljeno:

U četvrtak se praznuje Spasovdan, slava Beograda, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je ove godine domaćin slave, rekao je danas da će početak kolone biti u Kneza Miloša, a ne u ulici Admirala Geprata kao dosad.

Litija će proći kroz ulicu Kralja Milana, od „Londona“ do Slavije, a zatim Bulevarom Oslobođenja do Hrama Svetog Save, gde će se obratiti patrijarh srpski Porfirije, a biće upriličen prigodan program, preneo je RTS.

Litiju će predvoditi patrijarh Porfirije, beogradsko sveštenstvo, učenici Bogoslovije, a Vesić kaže da je to za Beograd najvažniji dan u godini i da je to kao i svaka slava vreme kad se svi okupimo i zajednički se molimo za dobro našeg grada.

1 / 4 Foto: Beta

„Kada su Turci osvojili Beograd 1521. godine, svi hrišćani su proterani iz Beograda za Istanbul i na taj dugi marš išli su iza ikone Bogorodice, iza mošti carice Teofane i delića Časnog krsta. To i danas radimo“, rekao je Vesić.

Dan će započeti liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi u 9.00, a u 18.00 krenuće litija ulicama glavnog grada.

Episkop zapadnoevropski Justin objasnio je u čemu je smisao litije.

„Da nas podseti na istinu pravoslavne vere, jer biti hrišćanin ne znači samo praktikovati privatnu duhovnost, koja je korisna i lepa, niti svoj hrišćanski identitet temeljiti na tradiciji ili nedeljnom, jednogodišnjem odlasku u crkvu. S druge strane, Spasovdanska litija je javni događaj i naše učešće u tom događaju nas podseća na društvenu odgovornost koja proističe iz vere hrišćanske“, kazao je Justin.

Prema njegovim rečima litija je molitvena povorka koja nosi poruku mira, ljubavi, istine, radosti, koja će se proneti iz Hrama ulicama grada.

( Espreso / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.