OD OVOGA UMIRE SVE VIŠE MLADIH U SRBIJI: Iz Crvenog krsta su otkrili kako pružiti POMOĆ, 1 stvar je KLJUČNA! (FOTO)
Akcija Crvenog krsta, Foto: Espreso

Evropska nedelja javnog zdravlja

OD OVOGA UMIRE SVE VIŠE MLADIH U SRBIJI: Iz Crvenog krsta su otkrili kako pružiti POMOĆ, 1 stvar je KLJUČNA! (FOTO)

Srčani zastoj podrazumeva odsutnost kontrakcija ili neprikladne kontrakcije srčanih komora koje odmah dovode do prestanka cirkulacije krviz

Objavljeno: 15:25h

Evropska nedelja javnog zdravlja obeležena je i u Beogradu pod sloganom „Zdravlje tokom čitavog života“.

Ovogodišnji slogan ukazuje na značaj očuvanja i unapređenja zdravlja od najranijih dana.

1 / 7 Foto: Espreso

Volonteri Crvenog krsta u centru prestonice su pod motom „Tvoje zdravlje zavisi od tebe!“ organizovali akciju i edukovali su građane o prvoj pomoći koja može biti spasonosna i sačuvati život. Poseban akcenat je stavljen na pružanje prve pomoći prilikom srčanog zastoja sa kojim se suočava i sve veći broj mlađe populacije.

- Obeležavamo Evropsku nedelju javnog zdravlja, a to smo uradili javnim časom. U pitanju su javni časovi mera oživljavanja i zdravlja. Ideja nam je zapravo da podignemo svest koliko je značajno poznavati mere oživljavanja. Nažalost, srčani zastoj je nešto što je često u poslednje vreme i više nije rezervisano za starije ljude kakvo je ranije bilo mišljenje. To se sve više dešava i mladima, kaže za Espreso Bojana Banjević saradnik za prvu pomoć u Crvenom krstu Beograd.

 Bojana Banjević saradnik za prvu pomoć u Crvenom krstu Beograd
Bojana Banjević saradnik za prvu pomoć u Crvenom krstu Beogradfoto: Espreso

Šta je srčani zastoj?

Srčani zastoj podrazumeva odsutnost kontrakcija ili neprikladne kontrakcije srčanih komora koje odmah dovode do prestanka cirkulacije krvi.

Srčani zastoj se odlikuje naglim gubitkom svesti zbog prestanka moždane cirkulacije. Prestanak respiracije uvek sledi prestanku cirkulacije i obično se registruju nekoliko dubokih respiracija pre prestanka disanja.

Javlja se cijanoza (pomodrelost) koja se produbljuje. Puls se ne može opipati zenice se šire i posle 1 minuta su delimično, a posle 2 minuta potpuno dilatirane. Vreme od prestanka cirkulacije do još očuvanih životnih funkcija na nivou ćelija naziva se klinička smrt. Posle 4 do 6 minuta nastaje ireverzibilno oštećenje mozga i biološka smrt.

Učesnici javnog časa osim znanja dobili su i prigodne poklone.

- Za učesnike smo obezbedili i male poklone. Želimo da motivišemo ljude, jer prvi minuti od naglog srčanog zastoja su ključni . Najosetljiviji organ na srčani zastoj, na nedostatak kiseonika, je mozak i već nakon par minuta njegove ćelije počinju da propadaju bespovratno. Zato je važno odmah reagovati, a to na pravi način možemo da uradimo kada imamo dovoljno sigurnosti koju ćemo posedovati kada znamo kako pravilno da reagujemo, kaže za Espreso Bojana Banjević.

1 / 11 Foto: Espreso

Iz Crvenog krsta mislili su i na najmlađe za koje je tim povodom napravljen poseban punkt.

- Od dece ne možemo očekivati da će znati da primene navedene mere, ali želimo da podignemo svest kod njih o tome koliko je značajno da znaju prvu pomoć. Kada budu došli u određene godine kada budu mogli da nauče onda će imati volju i želju da znaju kako adekvatno reagovati u tim situacijama, napominju iz Crvenog krsta za Espreso.

Kako reagovati kada se dogodi srčani zastoj?

Kada dođe do srčanog zastoja treba odmah pristupiti kardiopulmonalnoj reanimaciji, pružiti veštačko disanje i spoljnu masažu srca.

Veštačko disanje sprovodi se uduvavanjem izdahnutog vazduha reanimatora metodom usta na usta ili usta na nos. Usne bolesnika se očiste od stranog sadržaja, preko njih se postavlja maramica ili nešto slično.

Prvih desetak uduvavanja izvede se brzo i uzastopno a zatim se uduvavanje nastavi ravnomerno u ritmu normalnog disanja (12 - 14 u minuti). Provera uspešnosti uduvavanja se ocenjuje pojavom sinhronih pokreta grudnog koša.

Spoljnu masažu srca treba započeti odmah čim prestane ili jako oslabi rad srca. Izvodi se ravnomernim i snažnim pritiskom u predelu spoja gornje dve trećine i donje trećine sternuma (grudne kosti).

Za pružanje ovakvih prvih pomoći najbolje znanje stiče se kroz obuke.

Od 16. do 20. maja 2022. u evropskim zemljama će biti obeležena Evropska nedelja javnog zdravlja. Osim manifestacija, za volontere će biti organizovanja i predavanja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.