BILI SMO NA KEJU GDE SE U SMEĆU GNEZDE LABUDOVI: 1 STVAR im nikako NE SMETE uraditi, ornitolog SVE OTKRIO! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

LABUDOVI NA SAVSKOM KEJU

BILI SMO NA KEJU GDE SE U SMEĆU GNEZDE LABUDOVI: 1 STVAR im nikako NE SMETE uraditi, ornitolog SVE OTKRIO! (FOTO)

Labudovi spadaju u ugrožene vrste ptica. Sve vrste labudova koje žive u Srbiji su strogo zaštićene životinjske vrste

Objavljeno:
Marina Letić

Gnezdo okruženo smećem. Na njemu labud budno posmatra sve oko sebe, dok labudica nepomično leži na jajima.

Takav prizor smo zatekli u blizini jednog zatvorenog splava na Savskom keju.

Već nekoliko nedelja lokalno stanovništvo i prolaznici zastanu ispred gnezda napravljenog između splava i obale i radoznalo posmatraju labudove. S vremena na vreme, bace im komad hleba ili salate.

Labudovi na Savskom keju
Labudovi na Savskom kejufoto: Emilija Jovanović

Kako kažu za portal Espreso, slika labudova u gomili smeća je sramna.

- Spusti se nivo Save i onda voda "navuče" granje. Pred ovim napuštenim splavom uvek ima smeća. U nadležnosti svakog vlasnika splava je da očisti ispred, ali pošto je ovaj napušten to niko ne čisti. Ovi koji čiste oko svojih splavova samo smeće prebace ovde. Zato je ovako, kaže naš sagovornik koji živi u blizini Savskog keja.

- Pre oko dve nedelje sam primetila labudove. Možda su i pre bili tu, ali ja sam tada primetila. Pitam se kako mužjak nabavlja hranu... Ja sam im baš nedavno dala salatu, kaže jedna od prolaznica.

Ovakav prizor zatiče se skoro svake godine, a nekada ptice sa svojim mladuncima ostanu zaglavljene u otpadu.

1 / 19 Foto: Emilija Jovanović

Kakva sudbina čeka ove labudove i da li bi ljudska pomoć naškodila pticama dok se gnezde i polažu jaja, pitali smo našeg poznatog ornitologa Dragana Simića.

- Ukoliko su oni odabrali to mesto da naprave gnezdo znači da se osećaju bezbedno. S druge strane, ta pozicija na kojoj se sada nalaze može biti rizična jer psi lutalice ili kućni ljubimci mogu da se zalete i uskoče tu u vodu, ističe za Espreso ornitolog Dragan Simić.

Ako se osete ugroženo, mogu biti opasni

Labudovi su monogamni, žive u parovima dugi niz godina i veoma su pažljivi partneri. U periodu gnežđenja, u martu ili aprilu, labudovi uspostavljaju i brane svoju teritoriju.

Od neprijatelja se uglavnom brane krilima, kojima mogu da zadaju veoma jak udarac.

- Labudovi se jako zaštitnički ponašaju prema jajetu. Ako osete opasnost naduvaju vrat i počnu da mašu krilima, a može se desiti i da udare krilima, navodi ornitolog Simić.

Labudovi se hrane vodenim biljkama, ribom, žabama, insektima koji žive u blizini voda. Gnezdo grade na skrovitom mestu na obali, u blizini vode od vodenog bilja, trske, granja.

1 / 8 Foto: Emilija Jovanović

Ženka snese pet do osam jaja u razmaku od 48 časova. Na jajima leži samo ženka, pet do šest nedelja, nakon čega se izležu labudići.

- Ako ptice leže na jajima, gnezdo se nikako ne sme dirati. Zakonom je kažnjivo pomeranje ili uništavanje gnezda na kojem je gnežđenje u toku, kaže za Espreso ornitolog Dragan Simić.

Ako vidite nekoga kako uzima jaja ili mladunce iz gnezda ili ako se sprema da uništi važno stanište o tome odmah treba da obavestite policiju i inspekciju za zaštitu životne sredine.

Možete se obratiti i Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje će vam pomoći da prijavite slučaj ugrožavanje ptica u vreme gnezdilišne sezone.

Labudovi spadaju u ugrožene vrste ptica. Sve vrste labudova koje žive u Srbiji su strogo zaštićene životinjske vrste.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.