ŠOK, BEOGRAĐANIN ISPOD HAUBE NAŠAO ZMIJU! Direktor veterine ima važno obaveštenje, evo šta tada obavezno da uradite
Budimir Grbić, Foto: Printscreen/youtube/Novo jutro, Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

ŠOK, BEOGRAĐANIN ISPOD HAUBE NAŠAO ZMIJU! Direktor veterine ima važno obaveštenje, evo šta tada obavezno da uradite

"Suštinski zmija bi verovatno sama pobegla da je primetila čoveka, njoj samo treba dati prostora da ode", rekao je Budimir Grbić

Objavljeno:

Kako je lepo vreme konačno krenulo sve veći broj Beograđana susreće se sa zmijama u raznim delovima grada. Kako Budimir Grubić direktor JKP "Veterina Beograd" kaže, potpuno je normalno što se zmije pojavljuju u proleće, a problem bi bio da je drugačije.

Na društevim mrežama često se pojavljuju snimci zmija, pa je tako i juče jedan korisnik potražio pomoć na Instagramu jer je pronašao zmiju u haubi od automobila. Objavljen je snimak uz pitanje šta raditi kada niđete na zmiju ispod haube i ko je nadležan u takvim situacijama.

Shodno tome, portal Espreso kontaktirao je direktora JKP “Veterina Beograd” Budimira Grubića koji je odgovorio na sva pitanja koja građane muče.

"Kao i svake godine, pa tako i ove, ima zmija što je normalno, zapravo trebalo bi da se zabrinemo da ih nema, to bi značilo da je krenuo ekološki poremećaj. Ceo lanac ishrane od glodara, zmija, ptica, itd. neophodne su da se pojave u proleće. To da se gospodinu pojavila zmija pod haubom vrlo je verovatno jer je tu toplo i pogodno je stanište za zmije, recimo već na temperaturama od 18-19 stepeni zmiju ne možete da vidite, njima je potrebno toplo stanište", priča Grubić za portal Espreso.

Budimir Grubić direktor JKP 'Veterina Beograd'
Budimir Grubić direktor JKP "Veterina Beograd"foto: Printscreen/youtube/Novo jutro

Pitali smo ga kako građani treba da reaguju kada se nađu u blizini zmije i da li ima razloga za brigu.

"Suštinski zmija bi verovatno sama pobegla da je primetila čoveka, njoj samo treba dati prostora da ode. JKP "Veterina Beograd" bavi se između ostalog i zmijama naravno, naša služba radi 7 dana u nedelji 24 časa dnevno za hitne slučajeve. Postoje dve smene, takođe postoji i treća smena koja je od 22h uveče, ali treba napomenuti da zmija tada nema. Za ovih 9 godina koliko sam ovde nikada se nije desilo da se sa zmijama noću nešto dogodi. Nemate razloga da se plašite, ovde ne postoje otrovnice, a zmija nikada neće napasti sem ako je ne zarobite, odnosno saterate u ćošak, ona ako može da pobegne onda će pobeći. Ako je zarobite prirodno je i normalno da će se braniti ", objašnjava naš sagovornik.

Koja je procedura kada stigne prijava?

"Što se tiče ostalih životinja, kao što su psi, mačke, moguće i divlje životinje koje zalutaju u gradsko područje, naše ekipe izađu na teren i te životinje vrate u svoje prirodno stanište van grada. Ekipe na teren izlaze odmah po pozivu, u zavisnosti gde je slučaj prijavljen potrebno je određeno vreme jer mi pokrivamo celu teritoriju Beograda, dakle sve beogradske opštine, a dnevno su aktivne 3 do 4 ekipe. Onaj ko prijavi slučaj prvenstveno dobije savet šta i kako da radi dok ekipe ne stignu, potrebno je naravno da osoba bude na licu mesta kako bi ispratila eventualno kretanje životinje. Konkretno zmije, često puta se događa da same odu, čim primete da su viđene one se sklanjaju. Suštinski možemo da spomenemo i škorpije koje nisu ništa neobično na Dorćolu ili pored reke, pa se i one mogu videti ovih dana", kaže direktor.

1 / 4 Foto: Profimedia

Takođe smo pitali našeg sagovornika da li građani mogu da se obrate JKP "Veterini Beograd" kada imaju problem sa insektima kao što su stršljenovi, pčele, ose, itd.

"To zavisi od slučaja do slučaja, stršljenovi, bumbari, itd. su zaštićene vrste, ali retko se događa da imamo takve prijave. Recimo pre 4-5 godina je bila situacija da su se pčele rojile u nekoliko delova u Bulevaru kralja Aleksandra i naša ekipa pčelara je izašla na teren i odradila svoj posao. Građani apsolutno mogu da se obrate nama i u takvim situacijama", rekao je Budimir Grubić za portal Espreso.

Stršljen
Stršljenfoto: Profimedia

Direktor nam je ispričao da za veterinarsku službu nema komplikovanih situacija, kako kaže, imaju uigran, organizovan tim ljudi koji su obučeni i savršeno rade svoj posao, a takođe i odlično poznaju život žitovinja i način na koji se one mobilišu. Međutim, svima će ostati upamćena situacija od pre 3-4 godine kada se na Novom Beogradu pojavio veliki broj divljih svinja što je izazvalo paniku među građanima.

1 / 7 Foto: Screenshot

"Tada je bila jako napeta situacija jer se radilo o divljim svinjama koje su sa Ratnog ostrva preplivale Dunav i dospele do Novog Beograda i Zemuna, inače su divlje svinje veoma opasne životinje. Te godine smo jednu čak našli i na Zvezdari. Ja uvek kažem da nisu zmije niti bilo koje životinje došle kod nas nego mi kod njih. Beograd se šiti i mi ih potiskujemo, a one su vekovima živele tu, mada to je cena urbanizacije. Dobro je da razmišljamo i o tome da shvatimo ozbiljdno da taj deo prirode prosto ne sme da nestane već da ga oplemenimo i vodimo računa o njemu.

Važno je napomenuti da su službe JKP "Veterina Beograd" zadužene i za slučajeve vlasničkih i nevlasničkih pasa koji se nalaze na javnim površinama. Takođe, ukoliko životinja nestane takođe se možete obratiti dežurnoj službi.

Bonus video:

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.