Raspisan međunarodni konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje za Vinču
Arheološko nalazište Vinča, Foto: Aleksandra Čolić

KORAK NAPRED

Raspisan međunarodni konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje za Vinču

Na konkurs mogu da se prijave domaći, ali i strani arhitekti

Objavljeno:

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Udruženje arhitekata Srbije raspisali su javni Međunarodni konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje arheološkog lokaliteta Vinča-Belo Brdo s pripadajućim priobaljem.

Svi zainteresovani mogu svoje konkursne radove slati do 8. avgusta, a žiri će pobedničke proglasiti najkasnije 1. septembra.

Na konkurs mogu da se prijave domaći, ali i strani arhitekti.

Savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam Bojana Višekruna precizirala je da je Međunarodnim konkursom za arhitektonsko-urbanističko uređenje obuhvaćeno celokupno arheološko nalazište Vinča Belo Brdo.

"Očekujemo rešenje za dve vrlo važne zgrade. Jedna je Centar za posetioce sa pripadajućom zelenom površinom, a drugo je Naučno-istraživački centar za proučavanje neolita", rekla je Višekruna.

Navela je da je konkursom je planirano i uređenje kompletnog priobalja dve lokalne reke - Dunava i Bolečice tako da se napravi pešačka i biciklistička staza, velike zelene površine, arheopark za decu.

Dodaje, da je ono što je sada crvena zona nalazišta tamo gde se aktivno dešavaju iskopavanja.

Istakla je da je prvi put Vinča prepoznata u smislu u kojem treba i da konkurs nije samo evropsko, već svetsko kulturno nasleđe, koje je godinama bilo zanemarivano.

Takođe, dodaje i da će se pored toga raditi, sanaciju klizišta, eksproprijacija zemljišta, rešavanje pitanja ilegalnih objekata.

"Na Vinči postoji mnogo problema, ali ono što nas raduje jeste da smo se pomerili korak napred, da smo ovim međunarodnim konkursom uredili sistemski arheološko nalazište da postane nezaobilazna stanica na kulturno-turističkoj mapi Evrope", rekla je Višekruna.

Ističe da je taj konkurs prvi takvog tipa koji se sprovodi u Srbiji.

( Espreso / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.