BESPLATAN JAVNI GRADSKI PREVOZ ZA NASTARIJE BEOGRAĐANE! Ali to nije sve, evo šta Grad još planira da uradi!
Foto: Promo

BEOGRAD

BESPLATAN JAVNI GRADSKI PREVOZ ZA NASTARIJE BEOGRAĐANE! Ali to nije sve, evo šta Grad još planira da uradi!

Jedna od najvažnijih stvari je svakako društvena odgovornost i jednakost

Objavljeno:

Glavni grad Srbije dobio je jedinstvenu strategiju razvoja koja građane srpske prestonice stavlja u centar onoga što je plan za budućnost a zove se - Beograd 2030. To je plan razvoja našeg grada pre svega kao otvorenog, kosmopolitskog grada, koji će svakom pojedincu koji u njemu živi omogućiti najviši stepen ekonomskog blagostanja, društvene jednakosti, socijalne sigurnosti i urbanog komfora.

Jedna od najvažnijih stvari je svakako društvena odgovornost i jednakost. Samo zalaganjem za prava, položaj i interese slabih, starih i siromašnih, nezaštićenih Beograd će u budućnosti postati pravedan grad. Srpska prestonica biće mesto u kome će se živeti u uslovima sigurnosti, jednakosti i participacije u odlučivanju o svim aspektima života. Trebalo bi napomenuti da je plan da Beograd te 2030. bude grad sa većim brojem multifunkcionalnih prostora prilagođenih potrebama građana. Cilj je da grad bude još atraktivniji i privlačniji za svakoga. Zo će se postići promovisanjem boljih međuljudskih odnosa, dobrobiti za sve uzraste i socijalno-ekonomsku inkluziju, poboljšanjem pristupa brojnim društvenim, kulturnim, rekreativnim, zabavnim i dugim javnim uslugama, čime će postati bolje mesto za život svim starosnim, statusnim i ekonomskim slojevima građana.

Šta konkretno grad planira da uradi za svoje žitelje? Primera radi, Beograd će nastaviti sa otklanjanjem prepreka pri kretanju starijih, a zelene površine u budućnosti će se projektovati tako da imaju posebno izdvojene delove i mobilijar prilagođen potrebama starijih. Takođe radiće se na određenim rešenjima kako bi stariji mogli nesmetano da koriste javni prevoz. Ono što mnogi ne znaju je da je Beograd jedan od najsolidarnijih evropskih gradova koji obezbeđuje najstarijim stanovnicima da za manje od četiri evra dobiju godišnju kartu za sve vidove javnog prevoza. Ono što će u ubudućnosti sigurno obradovati naše nastarije sugrađane biće odluka grada o potpunom ukidanju plaćanja prevoza za starije.

Ali neće se tu stati. Posebna pažnja biće usmerena na to da život nastarijih u njihovim domovima bude što lagodniji. Rešavaće se pitanje problema buke, fizičkih prepreka, liftova, neplanskog zauzimanja prilaza. Grad i gradske službe će nastaviti sa aktivnostima uređenja i rekonstrukcije zgrada, gde je do sada rekonstruisano više od 500 zgrada, kako bi sugrađani, posebno stariji, kojih je najviše u centralnom delu grada, sačuvali sredstva za druge svrhe i živeli u primerenim zgradama.

Beograd će se okreuti i ka mladima. Grad će i u budućnosti podržavati afirmaciju mladih studenata, preduzetnika, sportista, muzičara, umetnika svih vrsta, negujući i ohrabrujući duh stvaralaštva. Dodela stipendija, nagradni konkursi, sufinansiranje projekata, finansiranje prostora i institucija namenjenih mladima samo su neki od konkretnih doprinosa Beograda. Vizija budućnosti ovog grada ogleda se i u tome da će Beograd nastaviti da pruža finansijsku, edukativnu i logističku podršku preduzetništvu mladih. Podsećanja radi u Naučno-tehnološkom parku Zvezdara je do sada pokrenuto preko 70 startap kompanija, dok u njemu radi više od 700 mladih, pretežno inovatora i inženjera. U tom pravcu Beograd planira da nastavi da ide.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.