Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića u Aleji velikana
Foto: Wikipedia, Mladifilozof

gde mu je i mesto

Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića u Aleji velikana

Ceremoniji će prisustvovati i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici Vlade Srbije i Narodne skupštine, udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije
Objavljeno: 07:21h

Posmrtni ostaci vođe socijalističkog pokreta u Srbiji Dimitrija Tucovića biće preneti, uz državne i vojne počasti, u Aleju velikana na beogradskom Novom groblju.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kako je najavila gradska služba za informisanje, ceremonija će početi u 12 časova verskim obredom ispred crkve Svetog Nikole nakon čega će se prisutnim građanima obratiti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, gradski menadžer Goran Vesić i potomak Dimitrija Tucovića, Miloš Tucović.

Ceremoniji će prisustvovati i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici Vlade Srbije i Narodne skupštine, udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Izmeštanje spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića sa Trga Slavija započeto je 13. novembra zbog rekonstrukcije tog prostora. Spomenik osnivaču Srpske socijaldemokratske partije biće postavljen između Trga Slavija i Ulice kralja Milutina, na sredini budućeg parka. Dimitrije Tucović (1881-1914) bio je vođa socijalističkog pokreta u Srbiji i jedan od organizatora prve Balkanske socijaledmokratske konferencije (1910). Objavio je oko 600 radova u domaćim i stranim listovima a pokrenuo je i uređivao "Radničke novine" i "Borbu". Poginuo je 20. novembra 1914. u Kolubarskoj bici.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.