MINISTARKA PRAVDE RAZGOVALA SA BEOGRADSKIM NADBISKUPOM: U planu nova radna grupa za restituciju
Stanislav Hočevar, Foto: Zorana Jevtić

razgovor

MINISTARKA PRAVDE RAZGOVALA SA BEOGRADSKIM NADBISKUPOM: U planu nova radna grupa za restituciju

Popović je istakla da će biti obrazovana radna grupa Ministarstva pravde

Objavljeno:

Ministarka pravde Maja Popović razgovarala je sa beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom o restituciji imovine Rimokatoličke crkve u Srbiji, kao i o njenoj zastupljenosti u medijima.

Popović je istakla da će biti obrazovana radna grupa Ministarstva pravde koja će se baviti pitanjem restitucije imovine Rimokatoličke crkve i naglasila da postoji velika zainteresovanost državnih institucija za pružanje pomoći svim verskim zajednicama, bez obzira na njihovu konfesionalnost.

Kroz proces konfesionalne restitucije Rimokatoličkoj crkvi, prema prošlogodišnjim podacima Agencije za restituciju, do sada je vraćeno 1.719 hektara 19 ari i 83 kvadratna metra oranica i pet hektara 10 ari i 27 kvadrata građevinskog zemljišta. Takođe im je vraćeno 23.266 kvadrata objekata.

RKC je nekadašnjoj Direkciji za restituciju podnela zahtev za povraćaj 3.956 hektara poljoprivrednog i 42 hektara građevinskog zemljišta, kao i 81 poslovni prostor, 147 stambeni objekat, 37 grobalja, tri umetničke slike i u 73 zahteva matične knjige.

Od značajnih nekretnina Rimokatoličkoj crkvi je vraćena zgrada Tehničke škole i još jedna zgrada u Subotici, zatim poslovni prostori u Novom Sadu i Pančevu, bivša Medicinska škola u Zrenjaninu, jedna zgrada u Zemunu...

Bonus video:

01:12

SRPSKA CRKVA I DRŽAVA MORAJU DA RADE U SIMFONIJI: Nema ŠANSE da se politika meša u izbor novog patrijarha (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.